Nieuws

Graanexport 4 keer kleiner in Maart 2022

Graanexport 4 keer kleiner in Maart 2022

Graanexport 4 keer kleiner in Maart 2022

Door de stijgende grondstofprijzen en de oorlog in Oekraïne is de graanexport in een maand tijd met factor 4 afgenomen. Dit komt omdat Oekraïne een van de grootste leveranciers van graan voor Nederland en andere Europese landen is. Volgens het ministerie van economische zaken in Oekraïne komt dat omdat ze geen handel kunnen drijven via de normale route. Voorheen ging het voornamelijk met boten over de zee, maar nu moet alles via het spoor wat veel meer tijd kost. Daarnaast zijn er ook belangrijke havens geheel in Russische handen zoals bijvoorbeeld die in Mariupol. Het eerste wat hier nu al van merken is het tekort aan zonnebloemolie wat ook veelal uit Oekraïne komt.,

Is het waar dat we van de graanexport van Oekraïne afhankelijk zijn?

Ja het klopt helemaal als er gezegd wordt dat wij afhankelijk van landen zoals Oekraïne zijn voor de graanexport. Zij zijn namelijk de nummer 3 van de wereld op dit gebied. Veel mensen denk dat het een oer-Hollands product is en dat wij hier voldoende van kunnen maken in ons eigen land. Echter gaat het hierbij om andere graansoorten. In Oekraïne is er namelijk een beter klimaat waardoor tarwe, mais en graan sneller groeien en meer opbrengsten geven.

Wat moet er nu gebeuren?

Volgens de experts kunnen we de graanexport van Oekraïne totaal niet missen, en oplossing is dan ook niet in een dag bedacht. Het is belangrijk dat we zoveel mogelijk gaan doen om zelf de gaten op te kunnen vangen. Volgens de Wereldbank is het cruciaal dat er met spoed kunstmest geleverd gaat worden aan Oekraïne. Dit kunnen ze gebruiken voor het verhogen van de productie. Daarnaast zullen er ook heel wat zaden die kant op getransporteerd moeten worden. Dit moet allemaal op voorraad zijn als er een vredesakkoord komt of als de oorlog voorbij is. Op deze manier kunnen ze dan direct de productie gaan oppakken.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button