Weer een stijging in de tarwe prijs
De tarwe prijs is weer flink aan het stijgen. In Nederland merken we dat vooral in de supermarkt en bij de bakker. Gemiddeld gezien over al deze winkels is de prijs al met 6% gestegen vergeleken met een jaar eerder. Het Centraal Bureau voor de Statistiek waarschuwt nu al dat het de komende maanden nog zeker blijft doorgaan. Dit is vooral te verwijten aan de oorlog in Rusland en Oekraïne, maar nu er ook geen export meer uit India gaat komen wordt het alleen maar erger.
Veel mensen onderschatten dit probleem omdat ze denk wat is nu 6%, maar als je dit over een maand of jaar uitrekent dan kom je er al snel achter dat dit best veel is. Graan wordt immers gebruikt voor eten, dieren en natuurlijk ook het dagelijkse brood. De tekorten merken wij hier nog niet, dit merken ze vooral in de lagelonenlanden. In Azië en Afrika merken ze hier momenteel het meeste hiervan.
Waarom verbied India de export van tarwe?
Door de aanhoudende droogte in India en het export verbod is de prijs van tarwe aanzienlijk gestegen. Het is een noodzakelijk beslissing van de regering van India. Zij willen niet meer exporteren omdat er door de lagere opbrengst een voedseltekort dreigt. Echter zorgt dit er wel voor dat de prijs weer flink opgedreven gaat worden de komende tijd. We importeren niet zo heel veel uit India, maar wel een beetje. Dit beetje valt nu weg door de lagere opbrengsten van de tarwevelden en dit resulteert in een hogere prijs.
Wat hebben we de afgelopen maand gemerkt?
De afgelopen maand hebben we in de winkels al kunnen merken dat de tarwe prijs gestegen is. In het dagelijkse leven gebruikt 56% van de Nederlandse bevolking brood. Dit is gestegen met ongeveer 6% vergeleken met 2021. Hoe langer de oorlog zich blijft voortzetten in Oekraïne hoe hoger de prijs gaat worden en de tekorten lopen steeds verder op. Inmiddels zijn er wel al veel zaden voor Tarwe naar Oekraïne gestuurd, maar zolang het oorlog is kunnen ze hier vrij weinig mee. Vanaf September kan de prijs voor bedrijven die een contract hebben wat dan afloopt lager worden. Maar dit is nog een groot vraagteken en vooral het klimaat en de oorlog speelt een grote rol in deze prijsontwikkeling.