Bouwmaterialen

Verfprijs stijgt opnieuw in 2022

Verfprijs stijgt opnieuw in 2022

Verfprijs stijgt opnieuw in 2022

Opnieuw zien we een stijgen in de verfprijs en deze keer bedraagt het maar liefst 13%. Net als bij alle andere grondstoffen zijn er verschillende redenen voor. Echter heeft het bij verf veel te maken met de prijs van olie. Voor de meeste verfsoorten wordt er olie gebruikt. Dit jaar zijn de prijzen al 3x gestegen met meer als 6% wat erg flink is voor deze markt. Daarnaast zijn we nog langen na niet af van deze prijsstijgingen en de verwachting is dat we dus ook een zware tijd tegenmoet gaan. Dit heeft niet alleen effect op de consument, maar ook op bedrijven. Bedrijven zijn immers vaak de grootste afnemers van verf.

Wat zijn de oorzaken?

Een van de grootste oorzaken voor de stijgende verfprijs is toch wel de olie. We zien dat dit ten tijde van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland erg veel duurder is geworden. Dit heeft niet alleen effect op de prijs van de grondstof, maar natuurlijk ook op de transportkosten. Zo zien we al het hele jaar dat ook de prijs van diesel en benzine erg aan het stijgen is. Dit wordt natuurlijk ook weer doorberekend aan de verfwinkel of groothandel. Vervolgens rekenen zij die stijging weer door aan de afnemer. En zo zie je dat de prijs alleen maar meer aan het oplopen blijft.

Wat zijn de verwachtingen?

Aangezien de verfprijs al enkele keren gestegen is dit jaar verwachten wij dat dit nog wel een paar keer meer gaat gebeuren. We hopen echter niet dat het zo explosief blijft als nu. Voorheen zag je namelijk stijgingen tot maximaal 7% en nu is dit al bijna het dubbele met 13%. Zolang de oorlog niet voorbij is zullen de prijzen van alle grondstoffen door het dak heen blijven reizen. Dit zie je al bij de pomp in de buurt. Daar zijn de prijzen van benzine en diesel inmiddels ook weer boven de 2 euro per liter. Het verlagen van de BTW heeft dus niet echt veel effect gehad. Niet alleen de prijs van verf zal stijgen, maar ook andere grondstoffen zullen de komende maanden nog wel duurder gaan worden.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button