Nieuws

Verf duurder door gestegen grondstofprijzen

Net als heel veel andere producten is ook een pot verf als gevolg van de gestegen grondstofprijzen de afgelopen tijd een stuk duurder geworden bij de Nederlandse bouwmarkten. Doe-het-zelfzaken als Praxis, Gamma en Karwei hebben onlangs bevestigd dat ze de hogere inkoopprijzen doorberekenen aan de consument. De grondstofprijzen voor verf zijn gestegen. Bovendien hebben verfproducenten te maken met wereldwijde leveringsproblemen als gevolg van logistieke problemen.

Een woordvoerder van Intergamma, het moederbedrijf van Gamma en Karwei, laat weten dat de bouwmarkten er helaas niet aan ontkomen. Ze moeten noodgedwongen de prijzen van verf verhogen. 

Stijgende inkoopprijzen

Volgens de woordvoerder stijgen de inkoopprijzen als sinds begin van dit jaar. Het is daarom niet meer te voorkomen dat een pot verf in de winkel duurder wordt. Dat is niet alleen bij Gamma en Karwei het geval, ook bij concurrenten als Praxis is dat helaas het geval. De bouwmarkten zelf zeggen nog geen klachten of opmerkingen te hebben gehad over de duurdere verf.

Phoenix, verfspecialist met vestigingen in onder andere Amsterdam en Soest, zegt ook te merken dat de ene na de andere verfproducent de prijzen verhoogt. Een filiaalmanager van de verfspecialist laat weten dat de hogere inkoopprijzen op dit moment nog niet worden doorberekend aan de klant. Of dat op termijn wel zal gebeuren, is op dit moment niet bekend.

Het Nederlandse AkzoNobel, producent van onder andere de verfmerken Sikkens en Flexa, gaf eerder al te kennen de hogere prijzen van grondstoffen wel te moeten doorberekenen. Concreet houdt dat in dat AkzoNobel de verfprijzen al in het nu lopende derde kwartaal zal verhogen met gemiddeld zo’n 9 procent als gevolg van de hoge grondstofprijzen.

container containers containervervoer

Logistieke problemen

PPG Industries, een grote Amerikaanse verfproducent van onder andere de verven en lakken van de merken Histor en Sigma, liet eveneens weten de prijzen te verhogen. Om de extra gemaakte kosten te compenseren heeft het bedrijf de prijzen met 5 procent verhoogd. Hier was orkaan Ida die in delen van de Verenigde Staten te keer ging, mede debet aan. Deze orkaan zorgde voor extra logistieke problemen voor de verfproducten.

Deze logistieke problemen zijn er niet alleen bij PPG, maar treft producenten wereldwijd. ER is een grote schaarste aan containers en containerschepen op belangrijke zeeroutes. Dit als gevolg van het sneller dan verwacht doorzetten van het economisch herstel van de coronapandemie. Door de toenemende drukte ontstaan er tevens opstoppingen in de havens. Bovendien waren Chinese terminals tijdelijk gesloten door lokale corona-uitbraken.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button