Metalen

De zink prijs blijft stijgen doordat steeds meer fabrieken sluiten

De zink prijs blijft stijgen doordat steeds meer fabrieken sluiten

De zink prijs blijft stijgen doordat steeds meer fabrieken sluiten

In praktisch alles wat we gebruiken zit zink en daarom is de zink prijs ook zo belangrijk. Zelf in ons lichaam! Het is daarom dus ook niet heel vreemd dat de vraag gigantisch is en de prijs door het sluiten van steeds meer fabrieken zwaar onder druk komt te staan.

De reden waarom deze fabrieken sluiten, is door de torenhoge energieprijzen, waardoor het simpelweg niet meer rendabel is om te kunnen blijven produceren. De gevolgen hiervan, zijn een stijgende zink prijs. Hoe dit zich verder ontwikkeld en wat de gevolgen zijn, bespreken we hieronder verder met je.

Het productieproces zorgt voor een hogere zink prijs

De voornaamste reden waardoor de zink prijs de afgelopen periode enorm is gestegen, is door de stijgende energieprijzen. Deze stijging heeft veel fabrieken ertoe gedwongen om te sluiten.

Het is voor deze fabrieken simpelweg niet meer rendabel om te blijven produceren. Het proces zelf kost namelijk niet alleen stroom, maar ook gas. Dit zorgt ervoor dat deze fabrieken allemaal keihard geraakt worden.

Ook Nedzink dat enkele maanden geleden een volledig nieuwe fabriek heeft laten bouwen. Natuurlijk een stuk energiebewuster, maar ook dit biedt in de huidige tijd geen soelaas.

Hoe wordt de prijs van zink beïnvloed?

De zink prijs wordt op twee manieren beïnvloed door de stijgende energieprijzen: DE LME van zink stijgt enorm. Dit komt voort uit het feit dat het aanbod een stuk lager is, doordat steeds meer fabrieken besluiten te stoppen.

De stijgende energieprijzen zorgen er namelijk voor dat het niet mogelijk is om winstgevend te kunnen produceren. Grote fabrieken zoals de Nystra-fabriek en ook Nedzink hebben zelfs al meerdere keren noodgedwongen de productie stil moeten leggen.

De producenten zullen de prijzen moeten doorberekenen in het uiteindelijke eindproduct. Dit heeft als gevolg dat de consument voor de goederen uiteindelijk meer zal gaan betalen, puur en alleen door de stijgende zink prijs.

De beschikbaarheid van Zink

Hoewel de prijs van zink steeds verder oploopt, hoeven we ons voorlopig nog geen zorgen te maken over de beschikbaarheid ervan. Wel kan het zijn dat de levertijd wat langer is dan normaal.

Dit heeft er puur mee te maken dat de capaciteit van de productie een stuk lager ligt. Door het sluiten van verschillende grote fabrieken komt de volledige productie op de schouders van andere fabrieken. Dit heeft als gevolg dat het veel langer duurt om alles geproduceerd te krijgen.

Tot nu toe hoeven we ons dus geen zorgen te maken over de beschikbaarheid, maar zullen de zink prijzen de komende tijd nog wel even blijven stijgen.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button