Grootste prijsstijging grondstoffen en materialen in Duitsland sinds oliecrisis
Grootste prijsstijging grondstoffen en materialen in Duitsland sinds oliecrisis
Grootste prijsstijging grondstoffen en materialen in Duitsland sinds oliecrisis
Ook in Duitsland zie je dat de grondstoffen gigantisch in prijs gestegen zijn. Waar in Nederland de gasprijs met zo’n 140 procent is gestegen zie je dat Duitsland dit getal veel lager is met 58,9 procent. Ook de energieprijs is in Duitsland gestegen met 32,6 procent. Tussen Augustus en September werd het duidelijk dat er in heel Europa een tekort was aan deze grondstoffen. Dit komt mede doordat er wereldwijd veel meer materialen werden gekocht voor de bouw e.d. Dat zijn producten die bij de productie veel gas en stroom vragen waardoor er schaarste ontstaat. Dit breidt zich op dit moment door de corona crisis wereldwijd uit.
Normaliter zie je dat deze prijs met maar 8 a 9 procent per jaar stijgen waardoor er dus een groot verschil ontstaat. Ook grondstoffen zoals hout en metaal zijn de afgelopen tijd gigantisch gestegen. Dit is ook een effect van corona omdat de vraag veel hoger is geworden, maar de kosten voor de productie zijn ook nog eens gestegen.
De stijging in grondstoffen zoals hout en metaal
De meeste grondstoffen zijn in prijs gestegen door het indirecte gevolg van de stijgende energieprijzen. Echter heeft corona er ook voor gezorgd dat veel mensen thuis hebben gewerkt. Op deze manier hielden zij ook tijd over om te klussen. Dit zorgt ervoor dat de vraag naar voornamelijk hout en metaal gigantisch is gestegen. Ook zijn er veel schermen voor de bescherming van medewerkers gemaakt van dit materiaal. Dit droeg daardoor ook automatisch weer bij aan de stijgende prijs. Naar verwachting zal dit in de toekomst nog meer gaan stijgen door de mogelijk importheffing die gaat gelden voor producten uit de VS en China. Daarnaast is Rusland ook bezig met een wetgeving om de prijzen van gezaagd naaldhout te laten invoeren. Zij willen op deze manier bijdragen aan een groenere samenleving want zij verwachten dat er dan veel minder geëxporteerd gaat worden.
Wat kunnen we nog verwachten?
De komende jaren zullen de grondstoffen alleen maar meer gaan stijgen. We zien nu wereldwijd dat corona weer sterk toe aan het nemen is waardoor er weer veel nieuwe schermen moeten komen voor ondernemers. Veel van deze ondernemers hadden dit al de deur uit gedaan, maar dit is achteraf gezien niet zo slim geweest. Daarnaast is er in Nederland, maar ook andere Europese landen een groot tekort aan woningen. Om de huizen te bouwen heb je veel grondstoffen nodig waardoor de vraag veel groter gaat worden.
Ook zijn we druk met het klimaat en om klimaatdoelen te bereiken zou er eigenlijk minder CO2-uitstoot moeten komen en bossen beschermd worden tegen de kap. Dit is dus precies het tegenovergestelde van de ambities van veel Europese landen. Ook is er al een grootte schaarste aan hout waardoor de prijs alleen maar meer gaat toenemen. Dit is immers een constructiemateriaal wat veel in de bouw van bijvoorbeeld woningen en appartementen wordt gebruikt. Ook willen veel mensen gaan isoleren waar wederom veel hout en metaal bij wordt gebruikt. Zeker nu de energieprijzen zo hard gestegen zijn willen mensen isoleren dus het versterkt de vraag, maar ook de kosten voor de producent.
Waardoor stijgen de prijzen van energie?
Door een wereldwijd tekort aan grondstoffen voor energie is de prijs hiervan ook hard gestegen. Steeds meer landen moeten werken aan een beter klimaat waardoor veel gaskranen in Europa gesloten worden. Op deze manier wordt de sector nog mee geprivatiseerd als dat deze al was. Echter maken we steeds meer gebruik van gas en stroom doordat er ook veel meer inwoners en huizen zijn. De vraag versterkt waar het aanbod juist steeds kleiner wordt.