Nieuws

Hogere grondstofprijzen zijn blijvend

Hogere grondstofprijzen zijn blijvend

Hogere grondstofprijzen zijn blijvend

De grondstofprijzen zijn duurder geworden en dit zal de komende jaren nog wel voelbaar zijn. Of ze blijven stijgen en hoe hard dit gaat is de vraag. Dit ligt met name aan de vraag en het aanbod. Wanneer er echt hard gewerkt wordt aan de klimaatdoelen dan zal de prijs hetzelfde blijven en misschien nog wel iets afnemen. Echter kan je dat pas na 5-10 jaar gaan merken. Daarnaast is het ook de vraag wat China gaat doen want zij willen wel gebruik blijven maken van fossiele grondstoffen zoals aardgas en benzine. Ze hebben enigszins een belofte gedaan om dit te reduceren, maar of ze dit ook waar maken is nog maar de vraag.

Wat is de oorzaak waardoor grondstofprijzen hoog blijven?

De hogere grondstofprijzen hebben verschillende oorzaken. Unilever heeft onlangs aangekondigd dat de prijzen sowieso nog met 4 procent omhoog gaan. Zo is bijvoorbeeld het aluminium al met 70% gestegen wat een groot effect heeft op de bier en frisdrank industrie. Deze kosten gaan zij uiteindelijk ook doorberekenen aan de klanten. De corona pandemie is daarnaast nog niet voorbij. Tijdens deze crisis hebben we gemerkt dat de vraag zomaar hard kan dalen. Ook de komende jaren zal de vraag naar grondstoffen gaan dalen omdat de mensen naar verwachting ook minder gaan besteden. Zo hebben wij in Nederland al gemerkt dat er 22 miljard euro is gespaard door consumenten het afgelopen jaar. Dit is geld wat normaliter in de industrie zit, maar ook wordt gebruikt voor het aanschaffen van grondstoffen.

Op welke landen heeft dit de meeste invloed?

Vooral de ontwikkelingslanden hebben last van de hogere grondstofprijzen. Hier kan de bevolking het nu al maar net redden om elke dag eten te kunnen halen. Wanneer de prijzen hier blijven stijgen zal de armoede hoger worden en zullen meer mensen overlijden aan voedseltekorten. In deze landen hebben ze geen regelingen waardoor het loon stijgt of bijstand bij de overheid mogelijk is. De afgelopen jaren hebben we hard gewerkt om al gedeeltes van deze landen leefbaar te maken, maar dit kan op korte termijn allemaal voor niks zijn.

De hogere grondstofprijzen hebben ook invloed op de afzetmarkt

Vooral in de Nederlandse industrie sector zie je dat de hogere grondstofprijzen het meeste effect hebben. Zo zien we bij diverse fabrikanten de prijzen soms wel met 50% of meer oplopen. Dit komt omdat zij voor diverse grondstoffen ook tussen de 30 en 70% meer moeten betalen. Ook zijn er veel leveringen vertraagd geleverd waardoor bedrijven er veel werk aan hebben gehad om klanten terug te betalen of z.s.m. te leveren. Ondanks deze gevolgen is er ook nog positief nieuws te melden. De productie in de industrie sector blijft nog steeds stijgen al 15 maanden lang. Dit zal zeker nog in 2022 blijven voortzetten omdat we door corona nu eenmaal minder geproduceerd hebben vanwege de beperkingen van de overheid. Daarnaast lopen er ook veel contracten af waardoor de bedrijven een hogere prijs kunnen gaan berekenen aan de klanten. Het vermoeden bestaat dat dit vooral effect gaat hebben op grondstoffen, bouwmaterialen en de verpakkingsindustrie.

Hoelang zullen de prijzen aan blijven houden?

De komende jaren zullen we nog steeds last hebben van de hogere grondstofprijzen. Dit komt ook omdat steeds meer bedrijven bezig zijn met het verduurzamen. Op de korte termijn kunnen grondstoffen dan wel vervangen worden door grondstoffen die minder impact hebben op het klimaat. Echter betekend dit in het begin wel een hogere prijs omdat dit alles opgebouwd moet worden en sommige bedrijven nieuwe machines moeten gaan aanschaffen. Verduurzamen is mooi, maar dit brengt wel extra kosten met zich mee. Het is dus aan het nieuwe kabinet om ervoor te zorgen dat de lonen ook gelijk hiermee stijgen. Alleen op deze manier kan de koopkracht van iedereen hetzelfde blijven en houden we een goede economie in Nederland.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button