Nieuws

Is het grondstoftekort goed of slecht nieuws?

De laatste maanden zijn de grondstofprijzen enorm gestegen als gevolg van een grondstoftekort en een toenemende vraag.

Het einde van de coronacrisis lijkt eindelijk in zicht en de volgende crisis lijkt zich alweer aan te kondigen.

De economie trekt aan, waardoor de vraag naar vrijwel elk soort grondstof toeneemt, terwijl de leveranciers die vraag niet kunnen bijhouden.

Hierdoor zijn de prijzen en de levertijden hoog opgelopen en zijn sommige producten zelfs helemaal uitverkocht. Dat klinkt allemaal niet al te best, maar is die grondstoftekort wel of geen slecht nieuws?

Of een grondstoftekort wel of geen slecht nieuws is, hangt helemaal af vanaf welke sector je het bekijkt. Het heeft namelijk ook een milieuvriendelijk neveneffect.

Door het grondstoftekort en de lange levertijden van grondstoffen gaan producten op zoek naar alternatieven en wijken uit naar recyclebedrijven. Die draaien daardoor al maanden lang overuren.

Grondstofrecycling

Vele magazijnen van recyclebedrijven zijn daardoor al leeg of zo goed als leeg, waar een jaar geleden bij dezelfde bedrijven nog voorraad van vaak vele miljoenen kilo’s stond.

Toen was de vraag naar gerecyclede producten nog minimaal en konden veel recyclebedrijven hun producten aan de straatstenen niet kwijt.

Aan het begin van de coronacrisis schaalden grote bedrijven hun productie af, omdat de vraag afnam en de vooruitzichten niet best waren.

Door de snelgroeiende vraag kunnen deze fabrieken de vraag niet meer aan. Om toch hun producten te kunnen blijven maken werd er gezocht naar alternatieven, en die werden gevonden bij de recyclebedrijven.

Grondstoftekorten

Het tekort geldt over de gehele linie, van kunststofbedrijven tot voedselbedrijven en van computerchips tot koper en olie.

Door de snel opverende economie ontstaan overal grondstoftekorten en neemt de vraag over de gehele wereld naar dezelfde producten toe.

Daar komen nog eens de enorm gestegen transportkosten bij. Zo kost het vervoeren van een zeecontainer op dit moment drie keer zoveel dan een jaar geleden.

Een extra reden voor de snelle prijsstijgingen is dat veel producten nu gaan hamsteren uit angst voor nog meer tekorten of hogere prijzen, maar ook vaak om er meer geld mee te verdienen.

Hierdoor worden de prijzen nog meer wordt opgestuwd.

Positieve effect

Door deze alom stijgende grondstofprijzen zijn producenten uitgeweken naar recyclingbedrijven voor het aanleveren van (een deel van) de benodigde grondstoffen.

Ook bij bijvoorbeeld de bouwmarkt is tweedehands hout niet meer aan te slepen. Het is echter nog maar de vraag of het positieve effect voor grondstofrecycling ook na de crisis nog stand houdt.

 

BRON

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button