Nieuws

Minder auto’s verkocht in 2021 door chiptekorten

Minder auto's verkocht in 2021 door chiptekorten

Minder auto’s verkocht in 2021 door chiptekorten

Door de Chiptekorten van het afgelopen jaar zijn er ruim 9% minder auto’s verkocht. Het totale aantal auto’s wat verkocht is komt net boven de 322 duizend uit terwijl dit er in 2020 ruim 355 duizend waren. Dit merk je niet alleen in de autobranche, maar ook bij computers, gameconsoles en witgoed. Hierdoor kunnen fabrikanten een stuk minder produceren wat ook resulteert in lagere verkoopcijfers. Ook heeft het invloed op de prijzen van bijvoorbeeld auto’s omdat de vraag groter is als het aanbod. Hierdoor zie je dat de prijs gemiddeld ook zo’n 8% hoger lag het afgelopen jaar. In December 2021 was het al helemaal dramatisch met een daling van ruim 16 procent.

De invloed van chiptekorten op elektrische auto’s

Wereldwijd wordt er hard ingezet op de overstap naar elektrische auto’s, maar door de chiptekorten is dit voorlopig niet haalbaar. Naar verwachting gaan we hier nog 3 jaar last van hebben. In 2021 kwam het totaal aantal verkochte electrische auto’s in Nederland net boven de 64.000 uit. In 2020 was dit bijna 75.000 waardoor er dus 9000 minder zijn verkocht het afgelopen jaar. De elektrische auto heeft maar 20% markt op de automarkt als je die vergelijkt met auto’s op brandstof wat veel te laag is. Ondanks dat de corona lockdown strenger was in 2020 zie je dat we in 2021 toch nog meer verlies op dit gebied hebben geleden.

Welke auto’s worden het best verkocht?

Door de chiptekorten zien we ook een grote verschuiving in het aantal verkochte auto’s en dus ook de merken die hier verantwoordelijk voor zijn. Zo is de Kia Niro de meest verkochte auto van Nederland met verkoopcijfers van ruim 10.000 auto’s. Zij worden gevolgd door de Volvo XC40 die ruim 8 duizend keer verkocht is. Als we naar alle modellen kijken dan staat het merk Volkswagen nog net bovenaan in de lijst met meest verkochte auto’s. Echter zien we dat het een nek aan nek race is met Kia. Voorheen waren dit merken zoals BMW, Toyota en Tesla. Er zal het komende jaar dus veel moeten gaan veranderen om de schade van de overstap naar elektrisch rijden goed te maken.

Hoelang zullen we nog last hebben van chiptekorten?

Experts verwachten dat we zeker dit jaar nog last gaan hebben van de chiptekorten, maar sluiten het ook niet uit dat het tot 2025 gaat duren. Er zijn wel steeds meer bedrijven die deze chips kunnen gaan maken, maar de vraag blijft extreem stijgen. Het is niet alleen de auto waarvoor ze gebruikt worden, maar ook voor machines, koelkasten, gameconsoles en mobiele apparaten. Gemiddeld hebben wij 8 mobiele apparaten per huishouden wat dus al aangeeft dat het nog wel even gaat duren voordat de schade ingehaald wordt. Ook zien we dat gameconsoles zoals de Xbox series X en Playstation 5 al 2 jaar last hebben van de extreme tekorten. In steeds meer winkels zie je lege ruimtes waar vroeger elektronica stond zoals televisies, soundbars en HIFI-Sets. Het wordt dus een strijd tussen de bedrijven wie het meeste voor de computerchips over heeft.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button