Nieuws

Benzineprijs schiet weer aardig omhoog

Benzineprijs schiet weer aardig omhoog

Benzineprijs schiet weer aardig omhoog

De benzineprijs is weer aardig omhoog aan het gaan. De accijnsverlaging van April is inmiddels alweer onzichtbaar geworden, want nu betalen we gemiddeld 2,36 voor benzine volgens United Consumers. Natuurlijk is dit niet alleen te wijten aan de accijns verlagen. Het heeft er ook mee te maken dat de prijs van ruwe olie nog steeds aan het stijgen is. Daarnaast is daar nog een grote onzekerheidsfactor namelijk de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Zolang deze niet stopt zal de prijs blijven oplopen. Verschillende Europese landen willen sancties nemen tegen Rusland, maar dit kan er wel voor zorgen dat het allemaal nog een heel stuk duurder wordt. Een nieuwe leverancier wordt gezocht in het oliekartel OPEC, maar dit zal nog zeker tot na de zomer gaan duren.

Wat heeft de dollarkoers te maken met deze stijging?

De dollarkoers is ook een grote factor voor de stijging van de benzineprijs. In bijna alle landen waar wij olie afnemen betalen we met deze valuta. Gemiddeld gezien is de dollar daar alleen sterker uitgekomen en dat betekend ook dat deze valuta meer waard wordt. Door deze stijging betalen wij automatisch meer. Het lijkt maar een kleine stijging van 1,06 naar 1,13, maar in de realiteit is dit best veel. We betalen miljarden euro’s per kwartaal voor olie en benzine. En dan merk je al snel hoe hard dit de consumenten en bedrijven raakt.

Ook deze factoren spelen mee in de stijgende lijn

Naast de voorgaande factoren zijn er nog veel meer die invloed hebben op de benzineprijs. Jaarlijks blijft de vraag benzine en olie stijgen en daardoor vindt er ook een verplaatsing tussen vraag en aanbod plaats. Daarnaast zijn we ook aan het verduurzamen wereldwijd, waardoor er onder aan de streep niet meer olie geproduceerd kan worden. Dit zorgt er dus voor dat er een tekort is en daardoor wordt de prijs ook weer een stuk hoger.

Daarnaast hebben ook de raffinaderijen de fabrieken die de olie produceren met stijgende kosten te maken. Ook hun betalen meer voor het opwekken van nieuwe olie en gas bronnen. Dit berekenen zij weer door aan de klant en daardoor stijgt de prijs ook weer. De komende tijd worden er alleen maar meer kosten verwacht, dit is niet alleen de schuld van de oorlog maar ook van alle andere factoren die we zojuist bespraken.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button