Ook Heineken heeft last van grondstoftekort en kijkt naar zijn prijzen
Ook de Nederlandse bierbrouwer Heineken wordt getroffen door het wereldwijde tekort aan diverse grondstoffen. De bierbrouwer verwacht dat al in de tweede helft van dit jaar het tekort aan grondstoffen merkbaar zal zijn op de resultaten. Dit valt te lezen in een toelichting op de halfjaarcijfers die Heineken onlangs heeft gepubliceerd. Het is nog niet bekend of dit invloed heeft op de bierprijs en zo ja, hoeveel.
Al geruime tijd is er wereldwijd een tekort aan diverse grondstoffen. Dit heeft tot gevolg dat de prijzen worden opgedreven. Dit treft vele bedrijven en ook Heineken merkt dit nu. De bierbrouwer heeft aangegeven assertief te zijn in het prijsbeleid. Dit assertieve prijsbeleid houdt concreet in dat een deel van de bierprijzen worden aangepast, waarbij de aanpassingen van land tot land verschillen. Eerder hebben ook Unilever en Procter & Gamble al aangegeven last te ondervinden van de grondstoftekorten voor hun levensmiddelen.
Stijging
Ondanks alle problemen was het eerste kwartaal van dit jaar zeker niet slecht voor Heineken. Integendeel zelfs, want als gevolg van de versoepelingen van de coronamaatregelen groeiden in veel landen zowel de omzet als de winst. Wereldwijd verkocht de bierbrouwer 9,6 procent meer bier, met name van het merk Heineken. De omzet was zelfs 14,1 procent hoger. Een grotere stijging in omzet dan de stijging in volume betekent dat er meer voor een biertje moet worden betaald.
De winst was 896 miljoen euro en dat is meer dan vier keer zo veel als in dezelfde periode van het jaar ervoor. Dat komt met name door de lockdownmaatregelen in het tweede kwartaal van vorig jaar, waar de bierbrouwer veel last van ondervond.
Daling in Nederland
In Nederland was er sprake van een daling van ongeveer vijf procent in de bierverkoop. Met name de sluiting van de horeca heeft heel veel pijn gedaan. De verkoop aan hotels, cafés en restaurants daalde met maar liefst ruim 40 procent. Daar tegenover stond dan wel dat er thuis meer werd gedronken. Daar was een stijging van tussen de 10 en 20 procent te zien, maar dat was bij lange niet genoeg om het verlies in de horeca te compenseren.
Als gevolg van het oplopende aantal besmettingen door het deltavariant van corona kan de rest van het jaar wel eens grillig verlopen, vreest Heineken. Met name de markten in Azië en Afrika zullen daar veel hinder van ondervinden, verwacht het bedrijf. De winst over het tweede helft van het jaar zal daardoor waarschijnlijk lager uitvallen dan de tweede helft van 2020.