Beleggen in grondstoffenKoersenNieuws

Wekelijkse beursupdate: Energie en metalen leveren in na sprong begin april

De grondstoffensector daalde na een sterke start in april door OPEC+ productieverlaging en lagere renteverwachtingen in de VS.

Dit gebeurde in reactie op aanhoudende bezorgdheid. Rondom de economische zwakte in de VS en Europa. Die daarmee het positieve effect van een herstellend China teniet doet. De Bloomberg Commodity Total Return Index handelt bijna onveranderd over de maand en daalt met 5% op jaarbasis.

De index werd gestimuleerd door een sterke maand voor grondstoffen als koffie en suiker. Beide handelen scherp hoger in reactie op de bezorgdheid over het aanbod van grote producenten in Azië en Zuid-Amerika.

Futures voor ruwe suiker in New York handelen in de buurt van het hoogste punt in 11 jaar. Boven 25 cent per pond. Nadat de tegenvallende oogsten in India en Thailand – twee belangrijke exporteurs van suiker – de wereldwijde voorraden naar het grootste dieptepunt in tien jaar dreven.

De prijzen voor ruwe olie stevenden afgelopen week daarentegen af op hun grootste wekelijkse verlies. Sinds de sell-off onder invloed van de bankturbulentie van maart. Daarbij is het grootste deel van de winst na de aankondiging van de OPEC+ productieverlaging op 2 april tenietgedaan.

Deze hernieuwde zwakte wordt gedreven door een combinatie van zwakke economische cijfers uit de VS en lagere benzine- en dieselmarges.

Ontwikkelingen die handelaren hebben gedwongen om longs af te bouwen die werden gekocht na de aankondiging van de productieverlaging. Waarvan het grootste deel rond $84,50 in Brent en $80 in WTI.

Moelijke maanden voor olietraders

Over het geheel genomen zijn het een paar moeilijke maanden geweest voor olietraders. Eerst door de bankencrisis, toen de OPEC+ productieverlagingen en nu de aanhoudende zorgen over het risico van een recessie en het effect daarvan op de vraag.

Een zorg die momenteel speelt op de markt voor geraffineerde producten, waar de marges in alle belangrijke regio’s onder druk staan. De zwakte wordt aangevoerd door diesel, die zware machines zoals vrachtwagens en bouwmachines aandrijft.

Saxo blijft van mening dat Brent in de nabije toekomst rond de $80 zal blijven noteren, in afwachting van de verwachte, zij het beperkte, opleving van de vraag in de tweede helft.

Dit is in lijn met de voorspelling van de OPEC, het IEA en de EIA in hun laatste rapporten over de oliemarkt. Een ontwikkeling die de prijzen waarschijnlijk zal opdrijven en het opkomende aanbodtekort in het tweede halfjaar zal verergeren.

Het herstel van de vraag is echter nog zeer ongelijk, waarbij China en de opleving van het luchtverkeer het grootste deel van de verwachte stijging voor hun rekening nemen.

grondstofprijs.com_goud_goudprijzen.jpg

Goud en zilver consolideren

Na onlangs een nieuw hoogtepunt in de cyclus te hebben bereikt op $2048/oz, slechts 22 dollar onder de recordpiek van 2022, richtte de aandacht van goudtraders zich de afgelopen week op consolidatie.

Daarbij werd het gele metaal teruggedreven tot onder de $2000. Na een stijging van 13% sinds begin maart. Toen de bankencrisis een grote verandering teweegbracht in de vooruitzichten voor de Amerikaanse korte termijnrente, was een correctie allang nodig.

Ook zilver kreeg te maken met winstnemingen na een stijging van 31% sinds begin maart en het bereiken van het hoogste punt in een jaar boven $26/oz.

Hoewel de korte termijn vooruitzichten wijzen op consolidatie en het risico van lagere prijzen, handhaaft Saxobank een algemeen bullish outlook voor beleggingsmetalen. Na een rally van bijna 240 dollar sinds 8 maart is de focus van de goudmarkt op korte termijn gericht op consolidatie.

Het verlies aan momentum, gesignaleerd door de doorbraak onder de 21-DMA, momenteel op $1995, zou een diepere correctie naar de $1955-60 zone kunnen uitlokken.

Stijging platina

Het metaal dat tijdens de laatste correctiefase het beste heeft gepresteerd, is platina. Dat wordt gebruikt in katalysatoren, groene waterstoftechnologieën en juwelen.

In de afgelopen maand, met name afgelopen week, heeft platina zijn achterstand op goud met meer dan 140 dollar verkleind. Daarbij werd de rally versterkt door de vrijdagse doorbraak boven de weerstand die nu steun wordt op $1100 per ounce.

Terwijl de goudcorrectie zich vorige week ontvouwde, bleef platina gesteund door zorgen over het aanbod uit Zuid-Afrika. Dit land heeft te kampen heeft met frequente stroomstoringen.

Bovendien heeft de World Platinum Investment Council benadrukt dat het witte metaal te weinig in handen is van beleggers en speculanten.

Extra kracht zal worden bepaald door het vermogen van platina om boven $1100 te blijven. Ook is het de vraag of deze zal blijven aantrekken via ETF’s, die de grootste sprong in drie jaar maakten.

Speciaal voor Grondstofprijs.com schrijft Ole Hansen als Hoofd Grondstoffenstrategie van de Saxobank wekelijks zijn visie op de ontwikkelingen rondom grondstoffen op de beurzen.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Speciaal voor Grondstofprijs.com schrijft Ole Hansen als Hoofd Grondstoffenstrategie van de Saxobank wekelijks zijn visie op de ontwikkelingen rondom grondstoffen op de beursen van de afgelopen week. 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button