Nieuws

Ruwe olieprijs reist het dak uit

Ruwe olieprijs reist het dak uit

Ruwe olieprijs reist het dak uit

De ruwe olieprijs is de afgelopen week flink gestegen met ruim 2,04% procent. In Nederland ligt op dit moment de prijs voor EURO 95 zelfs al op 2,19 per liter. Natuurlijk wordt er veel meer van ruwe olie gemaakt als alleen benzine, maar dit is het meest tastbare bewijs. Het einde hiervan is voorlopig ook nog niet in zicht. De grootste oorzaak daarvan is de spanning tussen Rusland en Oekraïne. Dit heeft namelijk niet alleen op hen invloed, maar vooral in de EU worden wij ook hard geraakt. Wij importeren immers veel olie uit dit gebied en dat zou alleen maar meer worden met Nord Stream 2. Het doel was om deze in de loop van de zomer in gebruik te gaan nemen, maar als Rusland geen water bij de wijn doet gaat dit hoogst waarschijnlijk niet door.

De invloed van Rusland op de ruwe olieprijs

Rusland is op dit moment de grootste oorzaak van de stijging van de ruwe olieprijs. Afgelopen week zagen wij dat de spanningen stil lagen, althans er waren niet meer nieuwe troepen gesignaleerd. Hierdoor zagen wij de stijging  van 2,04 terugvallen naar 0,58 procent. Echter is vanavond nieuws naar buiten gekomen dat Rusland een aantal schepen via Turkije naar Oekraïense laat gaan. Wij verwachten dan ook dat de prijs voor ruwe olie de komende dagen het dak uit gaat.

Wat gaan we de komende tijd nog tegenmoet?

Door de stijgende spanningen tussen Rusland en Oekraïne zullen we nog wel even te maken hebben met deze dure ruwe olieprijs. Vandaag zijn er bijvoorbeeld weer schepen van het leger van Rusland via Turkije naar Oekraïne onderweg. Ondanks dat Poetin wat stiller is geworden de laatste dagen blijkt de spanning toch nog op te lopen. Dit zorgt ervoor dat de prijzen van olie en andere grondstoffen voorlopig nog wel zullen blijven stijgen. Het ligt namelijk ook aan de maatregelen die China, Japan en de NAVO landen gaan nemen. Het is een beursgenoteerd product wat bij het minste of geringste een prijsstijging of daling kan doormaken.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button