Zorgen om suikerprijs door El Niño

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Waardoor wordt de suikerprijs momenteel beïnvloed?

De FAO-suikerprijsindex heeft het hoogste niveau sinds november 2010 bereikt. De suikerprijs wordt momenteel beïnvloed door verschillende factoren. Met name de ongerustheid over de impact van het El Niño-weerfenomeen op de suikeroogst in belangrijke producerende landen als Thailand en India drijft de prijs omhoog. De droogte als gevolg van El Niño in Thailand en India heeft de oogst negatief beïnvloed. India overweegt zelfs een exportverbod op suiker om de binnenlandse vraag te kunnen dekken. Deze situatie in India zou wereldwijd kunnen leiden tot een stijging van de suikerprijzen, die al op het hoogste niveau in jaren liggen. De verminderde regenval in belangrijke suikerriet producerende regio’s in India heeft niet alleen gevolgen voor de huidige suikerproductie, maar kan ook de gewassen voor het volgende seizoen beïnvloeden. Naast droogte zijn ook andere factoren zoals de prijsontwikkelingen op termijnmarkten in New York en Londen van invloed op de suikerprijs. Het is nu van belang dat de suikeroogst in Brazilië goed is. In Europa wordt verwacht dat de suikerbietenoogst gunstig zal zijn. Deze factoren kunnen de suikerprijs mogelijk stabiliseren.

Wat gaat de consument merken van de hoge suikerprijs?

De consument zal waarschijnlijk niet direct veel merken van de hoge suikerprijs. Hoewel de prijs van suiker aanzienlijk is gestegen, wordt verwacht dat suikerhoudende producten in Europa niet aanzienlijk duurder zullen worden. Bij relatief onbewerkte producten, zoals een pak (kristal)suiker, zullen suikerproducenten de hogere prijs wel snel doorberekenen aan consumenten. Producten met meer bewerkingen, zoals koekjes en chocola, zullen echter trager reageren op de prijsstijging. Het aandeel van suikerhoudende producten in de totale uitgaven aan voeding van een gemiddeld huishouden is bovendien ongeveer slechts zes procent. Een prijsstijging zal daardoor minimale impact hebben. Er spelen ook andere factoren mee in het aanpassen van de prijzen en de matige impact op de consumentenprijzen. Zo zijn er goede oogstopbrengsten in Europa en Brazilië en hebben producenten de mogelijkheid om recepturen aan te passen, goedkopere suikers te gebruiken of eventuele oude suikervoorraden te gebruiken.

Hoe moeten investeerders omgaan met de zorgen om de suikerprijs?

Investeerders, die zich zorgen maken over de suikerprijs, kunnen verschillende strategieën overwegen. Diversificatie van de portefeuille kan het risico van specifieke marktbewegingen verminderen. Grondig onderzoek doen naar de oorzaken van de prijsstijging, zoals droogte door El Niño, kan investeerders bovendien helpen beter te begrijpen hoe langdurig en significant de prijsbewegingen kunnen zijn. Investeerders kunnen ook profiteren van de marktvolatiliteit door tactisch te handelen. Het blijft van cruciaal belang om de actualiteiten en marktrapporten te volgen om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen, die de suikerprijs kunnen beïnvloeden. Een financieel adviseur kan daarnaast helpen een strategie te formuleren die past bij de specifieke situatie, doelstellingen en risicotolerantie van de investeerder. Het is essentieel te erkennen dat investeren inherent risico’s met zich meebrengt en dat elke strategie zorgvuldig moet worden afgewogen.

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button