Glas prijs

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jou Saxo account. Leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Inhoudsopgave

Glas prijs grafiek en tabellen

In de glas prijs, grafiek en tabellen zie je precies wat je moet betalen voor een bepaalde soort glas.

Enkel glas kost ongeveer 50 euro per m2. Het is een beetje afhankelijk van de grootte waarin je het besteld. Bij grotere bestellingen komt het neer op €40,- per m2, terwijl je bij een klein project al snel €60,- of meer per vierkante meter betaald.

De meeste mensen kiezen bij glas voor in huis voor dubbel glas. Dit omdat het een stuk beter isoleert en dat merk je goed in de winter. Voor kleine bestellingen wordt hier meestal een tarief van €120,- per m2 gerekend en voor de grotere projecten €70,- per vierkante meter. Je zou dus ongeveer €95,- per m2 gemiddeld gezien betalen.

De nieuwste glassoorten genaamd HR, HR+ en HR ++ beginnen ongeveer bij een prijs van 120 euro per vierkante meter voor mensen die een grote bestelling plaatsen. Voor de kleinere bestellingen kan de prijs oplopen tot zo’n €170,- per vierkante meter. Dat komt dus gemiddeld op zo’n 135 euro per vierkante meter uit.

Onlangs zijn ze ook begonnen met het uitrollen van het HR+++. Dit is driedubbel glas met edelgasvulling en dit isoleert nog net een stukje beter. Hierbij variëren de prijzen tussen de €175,- en €250,- per vierkante meter. Echter kun je door de toenemende energieprijzen deze investering wel zo weer terugverdienen.

Glas prijs

Hoe komt de prijs glas tot stand?

De prijs glas wordt bepaald door een bepaald aantal factoren. Allereerst heb je de grondstof die uit de natuur wordt gehaald. Vervolgens wordt hier glas van gemaakt door het te mengen met zouten en zuren. Dit kan in diverse vormen en kleuren worden gedaan. Iedere factor heeft invloed op de algehele prijs.

Voor de ontwikkeling van glas is in principe geen energie nodig en daardoor blijft hij ook enigszins stabiel. Echter gaat het de komende tijd wel wat duurder worden omdat de minimumlonen omhoog moeten zodat de energiekosten betaald kunnen worden. De productie wordt dus duurder, maar hoeveel invloed dat gaat hebben weten we nog niet.

Productielanden van glas

Glas is voor het eerst gevonden in Egypte en daar produceren ze vandaag de dag nog een groot deel van de wereldproductie. Echter is sinds 2016 Press Glass de grootste producent van de wereld. Zij hebben hun fabriek in Polen zitten.

Echter hebben wij hier in Nederland ook nog echt een originele glasfabrieken, maar het merendeel daarvan is overgenomen door de Belgen. Nu en in de toekomst zullen er daarom veel fabrieken verdwijnen uit Nederland, want voor ondernemers is het niet echt een snelle manier van geld verdienen.

Dit was in de 18e eeuw een heel ander verhaal, maar door de concurrentie is dit wereldwijd aan het veranderen. Wereldwijd sluiten er steeds meer fabrieken omdat de productie in lagelonenlanden een stuk goedkoper is.

Feiten over de grondstof glas

1: De oudste glasfabriek in Nederland stamt uit 1834. terwijl de Belgen er al een hadden in 1421.

2: Het is een van de meeste vaste grondstoffen die er op de wereld is, want het duurt duizenden jaren voor je ook maar de kleinste vervorming ziet. Dit komt door het hoge smeltpunt wat glas heeft.

3: Om glas te kunnen maken wordt er gebruik gemaakt van zuren en zouten. Op deze manier maken ze niet alleen verschillende lagen, maar ook verschillende kleuren met een klein beetje kleurstof.

4: In Belgie wordt er dagelijks meer als 400 000m2 glas gegoten en gesmolten om uiteindelijk floatglas te maken.

5: Het gesmolten glas wat ook onder de naam getrokken glas bekend was werd maar tot 1979 gemaakt in Nederland.

6: In de EU wordt ruim 70% van het glas gerecycled, terwijl dit wereldwijd net boven de 30% uitkomt.

7: Glas wordt naast ramen ook veel gebruikt voor drinkglazen en kannen.

8: Kristalglas weet zich te onderscheiden van andere glassoorten omdat er een klein beetje lood in zit.

9: Voor de bekende glazen beelden wordt kwartsglas gebruikt wat erg duur is omdat het ook moeilijker te vormen is. Echter zorgt het voor een mooie schittering en een prachtig beeldje in de kast.

10: Al 1500 jaar voor Christus werd er glas gemaakt in Egypte. De oorsprong ligt waarschijnlijk nog veel vroeger, maar hier is helaas geen documentatie over.

glas grafiek

Historie van Glas

De glas prijs en glas in zijn algeheel gaat ver terug in de tijd. Het werd namelijk 1500 jaar voor Christus al gevonden in de natuur van Egypte. Het schijnt zelfs al 5000 jaar voor Christus in de natuur en woestijnen voorgekomen te zijn, maar dit is volgens wetenschappers nog niet helemaal bewezen. In die tijd werd glas voornamelijk gebruikt voor het bereiden van eten. De glazen diende toentertijd als pannen.

Het eerste heldere glas is er pas in het jaar 100 gekomen. Pas vanaf toen is het echte glasblazen ontdekt in Syrië en niet veel later werden er dus ook drinkglazen gemaakt. Pas in 1970 werden de eerste ramen gemaakt met een dubbele laag zodat mensen konden besparen op de energierekening. Vandaag de dag heeft bijna iedereen dit glas of zelfs nog een maatje hoger met het HR+++ glas.

De toekomst van glas

De glas prijs is een stabiele prijs gebleven de afgelopen jaren. We zien zelfs dat hij een stuk goedkoper is geworden voor de mensen die dit in grote aantallen afnemen.

Glas is een van de weinige grondstoffen die we altijd nodig zullen blijven hebben. Omdat het met een chemische proces gemaakt kan worden zal er ook altijd genoeg van zijn. Dit betekend dat de prijzen alleen stijgen als de productie duurder wordt. Dit kan zijn door bijvoorbeeld hogere lonen voor personeel, want in theorie gebruiken ze geen stroom voor het maken.

Echter is het wel zo dat als er ramen gemaakt moeten worden dat daarbij wel stroom komt kijken. Dit wordt namelijk gesneden op stroom en daardoor kan de prijs nog wel eens hoger worden met de stijgende kosten voor gas en stroom.

Met deze wereldwijde crisis in zicht kan het dus nog best wel eens spannend gaan worden wat er met de prijs gebeurd. Echter zullen we dit pas merken in 2023. Niet alleen Nederland wordt hierdoor getroffen, maar alle landen in Europa hebben te maken met de stijgende energieprijzen.

Dit zijn de verwachtingen voor het jaar 2022

De verwachting is dat ook dit jaar de houtprijs enorm zal laten gaan stijgen. Veel van het hout dat geïmporteerd wordt is afkomstig uit Rusland. Dit land zit nu verwikkeld in een oorlog en zij zullen dus behoefte hebben aan meer geld. Daarnaast is er in 2021 een grote schaarste ontstaan omdat veel mensen gingen klussen. Schaarste zorgt er altijd voor dat de prijs een stuk hoger wordt. Inmiddels zijn we dit jaar alweer gemiddeld 35% duurder uit voor houtproducten. Daarnaast wordt het hout over lange afstanden geïmporteerd. Wereldwijd zijn nu de benzineprijzen aan het stijgen wat ook weer indirect invloed heeft op de prijs voor hout.

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jou Saxo account. Leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button