Nieuws

EU lobby over prijsplafond gas prijs gestart

EU Lobby over prijsplafond gas prijs gestart

EU lobby over prijsplafond gas prijs gestart

De EÚ heeft een lobby bijeen geroepen waarbij 15 van de 27 landen gaan praten over een prijsplafond voor gas. We hebben in Nederland wel een prijsplafond voor de minima inkomens, maar ondernemers worden desondanks toch hard geraakt. Dit is niet alleen in Nederland, maar ook in andere EU landen het geval. Het is dus echt 2 voor 12 en tijd voor een goed overleg hoe we dit op Europees niveau kunnen aanpakken.

Echter is er best een raar antwoord vanuit Nederland gekomen, want zij stemde tegen een maximum prijs voor aardgas. Dit omdat hij gelooft dat er ook andere manieren mogelijk zijn voor het opwekken van energie. Het meerendeel is het daar uiteraard niet mee eens, want er zijn miljoenen mensen die hun rekening niet kunnen betalen.

Om een voorbeeld in de praktijk te noemen zijn er vandaag de dag al best wat mensen van het aardgas af. Zij zijn bijvoorbeeld over gestapt naar de warmtepomp. Heel theoretisch gezien gebruiken zij voor alles in huis alleen stroom. Dit zorgt ervoor dat deze mensen flink meer stroom gebruiken, groener bezig zijn, maar toch voor meer kosten staan.

Het plafond komt er pas 1 November en dat zal gelden voor 1200 m3 aardgas en 2400 Kwh. Dit betekend dat er alsnog veel mensen buiten de boot vallen, ondanks dat zij de laatste jaren veel aan duurzaamheid hebben gedaan. Dit heeft bovendien veel geld gekost.

Wat is er besloten?

Vooralsnog is er niets besloten over het instellen van een prijsplafond voor gas op Europees niveau. Waar wel een akkoord over bereikt is is een pakket met energiebesparende tips en apparaten. Veel landen willen de inwoners tegenmoet gaan komen met energiebesparende opties. Hoe dit precies uitgewerkt gaat worden is nog niet duidelijk.

Echter ligt er ook wel een gevaar op de loer als de aardgasprijzen worden verlaagd. Dit omdat je dan ook te maken krijgt met schepen die naar een ander Europees land gaan waar ze meer kunnen verdienen. Hierdoor wordt het probleem erger.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button