Iridium

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Inhoudsopgave

Iridium prijs

De iridium prijs is belangrijk voor iedereen. Het wordt voornamelijk gebruikt in oled televisies. Veel mensen weten niet precies wat dit is, maar wel dat dit een grote invloed op de prijs van televisies heeft. Het is een zilverwit metaal wat gebruikt wordt voor de legering. De scheikundige naam is LR en het wordt herkend onder atoomnummer 77. Het is een grondstof die pas 218 jaar geleden ontdekt is in Engeland. Ze hebben het toen ontdekt doordat het overbleef wanneer de platina erts in koningswater werd opgelost. Vandaag de dag wordt het veel gebruikt voor diverse toepassingen. Zo wordt de punt van een vulpen ook van dit materiaal gemaakt. Heel vroeger werd het zelfs gebruikt voor het maken van wapens. Dit edelmetaal kan ook gevonden worden onder de platinagroep PGM.

Wat is Iridium en hoe wordt de prijs bepaald?

Iridium is een grondstof die bij veel toepassingen gebruikt wordt de prijs is bepaald door een aantal factoren. Doordat deze grondstof niet veel in de productie voorkomt kan het zijn dat de prijs hoog is. Wanneer een producent veel gaat produceren kan dit al snel gemerkt worden aan de prijs. In de meeste gevallen gaat de prijs dan namelijk drastisch omlaag. Het wordt voornamelijk in de industrie en bij wetenschappelijk organisaties gebruikt. Dit maakt het dus wel tot een mogelijk interessante belegging. Wanneer er op tijd gehandeld wordt kan er veel geld mee verdiend worden. Afhankelijk van wat de markt doet kan dit lang of kort duren. Een verschuiving op de markt resulteert meteen in een hogere of lagere prijs.

De ontdekking van Iridium

De iridium prijs wisselt regelmatig van koers. Het is een grondstof die ontdekt is in 1803 door Engeland. Per toeval hebben ze deze ontdekking gedaan. Toen zij bezig waren met het oplossen van platina erts in koningswater bleef er een stof over. Deze stof was iridium die vandaag de dag voor veel toepassingen wordt gebruikt. Wat veel mensen niet weten is dat deze stof ook gebruikt wordt voor het bestrijden van tumoren. Een andere leuke ontdekking is de meteoriet die 65 miljoen jaar geleden in Mexico crashte. Deze had namelijk een grote hoeveelheid aan iridium in zich. Het werd toentertijd ontdekt als een kleine laagje wat over de meteoriet zat, maar toentertijd werd er nog niets gedaan met deze grondstof. Helaas is het een zeer hard product wat moeilijk te bewerken is. Wellicht dat ze hier in de toekomst nog iets voor gaan vinden.

Witte Architectonische Structuur

Op welke producten heeft de iridium prijs invloed?

De iridium prijs heeft voornamelijk een grote invloed op de productie van bougies en televisies. De nieuwste technieken die gebruikt worden voor oled televisies bevatten namelijk een klein beetje iridium. Het is herkenbaar door de uiterlijke eigenschap van zilverwit metaal en hier zit dan een klein laagje over. Ook in bougies wordt steeds meer gebruikt van iridium omdat het zo hard en bijna niet te buigen is. Dit is belangrijk omdat onderdelen van een auto zo lang mogelijk mee moeten gaan onder een grote druk. Wanneer er natrium zout gebruikt wordt dan kan het spul wel reageren. Vaak kun je het dan enigszins buigen, maar moet je opletten dat er niet teveel zuur erover gooit. Dit kan ervoor zorgen dat het product smelt en dat er ook niets mee gedaan kan worden.

Eigenschappen van de Iridium prijs

De iridium prijs is meestal op hetzelfde niveau. Echter zie je deze ook sterk verschuiven wanneer een producent of grondstofgebruiker meer van dit spul gaat gebruiken hard naar beneden gaan. Dit is meestal maar van tijdelijke aard omdat het om een tijdelijke verhoging van de productie gaat. Echter is dat wel een goed moment om aandelen te gaan kopen zodat je deze later met veel winst kunt verkopen. Tot nu toe wordt er nog maar in weinig producten gebruik gemaakt iridium. Echter is er wel een stijgende lijn te zien de afgelopen tijd mede door de komst van de oled tv en het gebruik van dit materiaal in bougies. Daarnaast wordt het ook steeds vaker gebruikt voor apparaten en machines die tegen hoge tempraturen moeten kunnen. Het is een metaal wat moeilijk te buigen is en hard van structuur waardoor het veel zekerheid biedt aan een productielijn.

Op welke bedrijven heeft dit effect?

De prijs van iridium heeft vooral invloed op de producerende bedrijven. Vaak is het een materiaal wat gebruikt wordt ter versteviging van een onderdeel zoals een bougie. Echter wordt het ook gebruikt voor een hoge kwaliteit televisie de zogenaamde oled modellen. Daarnaast komt het steeds meer terug in de productie omdat het een stevig en solide materiaal is. In de wetenschappelijke wereld zie je het vooral bij de smeltkroezen. Dit is een meetinstrument waarmee op hoge tempratuur vaste stoffen gesmolten kunnen worden. Ook wordt het gebruikt bij de bestrijding van tumoren. Door middel van bestraling wordt de patient dan behandeld tegen een tumor. Het is belangrijk dat het apparaat niet defect kan gaan waardoor er een kleine hoeveelheid iridium gebruikt wordt.

Zo vind je de beste iridium prijs

De beste iridium prijs kun je vinden door de markt goed in de gaten te houden. Wanneer de productie van deze grondstof toeneemt zal de prijs ook hard omlaag gaan. Doorgaande door het jaar heen wordt er weinig verandering geconstateerd. Echter zitten we in een tijd waar steeds oled televisies gemaakt worden en dus zie je met vlagen daarin de productie ook toenemen. Daarnaast worden er jaarlijks steeds meer tumoren bestreden door de artsen waardoor ook deze apparaten meer gemaakt dienen te worden. Tot nu toe is het een redelijk stabiele markt, maar in de toekomst worden er veel schommelingen verwacht. Het is een kwestie van wanneer mensen een nieuwe televisie kopen of hoeveel mensen er last hebben van tumoren waardoor de productie omhoog geschaald kan worden. Voor beleggers kan dit dus zeer interessant zijn.

Vooral bedrijven hebben baat bij een goede prijs. Dit komt doordat zij dit steeds meer gaan gebruiken in hun machines. Er is namelijk een grote verduurzamingsronde aan de gang waardoor er ook meer iridium besteld wordt.

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button