Haver prijs

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Inhoudsopgave

Wat is haver?

Haver is een belangrijke voedselbron. Het staat momenteel op de zevende plek van wereldproductie van granen. De granen die nog boven haver staan, zijn maïs, rijst, gerst, tarwe, sorghum en gierst. Ze hebben hoge voedingswaarden, zoals vezels, bèta-gluten, eiwitten, vetzuren (onverzadigd), vitamines, mineralen en antioxidanten. Zoals je ziet een lange lijst van belangrijke voedingsstoffen, het behoort daarom ook in veel landen als een basis voedsel.

Wereldwijd wordt haver toegepast als basisproduct voor mensen, maar ook als voedergranen bij dieren wordt het veelvuldig gebruikt. Door de toenemende bewustwording onder de landbouwpraktijken en de beschikbaarheid van andere goedkope ingrediënten neemt de afname van voederhaver voor dieren af, maar neemt het gebruik van haver (oats) voor menselijk gebruik juist toe. De toename van menselijke consumptie kan worden toegeschreven op de bewustwording van de gezondheidsvoordelen van haver.

haver prijs 

Populariteit haver

Havervlokken zijn de meest populaire voedingsproducten op basis van haver. Ze winnen het momenteel zelfs aan populariteit in de vorm van ontbijtgranen. Behalve havervlokken, wordt haver ook gebruikt in een breed scala van toevoeging aan producten. Het verhoogt de voedingswaarde en voegt unieke smaak- en vochtretentie toe aan het product.

Een aantal voorbeelden van producten waarbij haver wordt toegepast zijn pap of havermout, warme ontbijtgranen, brood, koekjes, babyvoeding, muesli(repen) etc.

haver

Waar wordt haver geteeld?

Haver heeft minder behoefte aan een warme zomer en tolereren meer regen dan andere granen, zoals tarwe, rogge of gerst. Ze worden daarom veelvuldig geteeld in gebieden met koele en natte zomers (zoals Noordwest Europa). Haver is een eenjarige plant en kan zowel in de herfst als lente worden geplant.

Zodra de grond bewerkt kan worden (in de lente of vroege zomer) wordt haver gezaaid. Het is cruciaal om zo vroeg mogelijk te beginnen, omdat haver in de zomerse hitte ‘slaapt’. Haver is gelukkig koude tolerant en wordt niet aangetast door vorst of sneeuw.

Haver groeit het liefste op zandleem tot zware kleigronden met goede drainage. Op zure bodems presteert haver beter dan andere granen. Zoute bodems zijn niet geschikt.

De wereldwijde productie van haver bedroeg in 2018 ongeveer 23 miljoen ton. De productie werd geleid door Rusland met 20% van het wereldtotaal. Canada volgt op de voet met 15%. Andere belangrijke telers waren Spanje, Australië, Polen en China.

Haver prijs

Haver-eiwit

Haver is het enige graansoort wat globuline of avenaline bevat als het belangrijkste opslageiwit (80%). Gobulines worden gekenmerkt door hun oplosbaarheid in een verdunde zoutoplossing (in tegenstelling tot andere graaneiwitten). Haver-eiwit is qua kwaliteit bijna gelijk aan soja-eiwit. En deze laatste staat volgens de wereldgezondheidsorganisaties gelijk aan vlees-, melk- en ei-eiwit.

Nog meer voordelen van haver als grondstof

haverHet merendeel van de geoogste haver wordt gebruikt als veevoer. Toch heeft haver veel gezondheidsvoordelen voor mensen. Zo zijn de vezels buitengewoon goed oplosbaar, het geeft je snel een verzadigd gevoel en reguleert je bloedsuikerspiegel en cholesterol.

Ook heeft het ontstekingsremmende eigenschappen. Het is klinisch aangetoond dat het ontstekingen kan voorkomen en een droge, jeukende huid geneest. Ook wordt haver gebruikt als waterbindend middel in huidverzorgingsproducten. Denk hierbij aan shampoos, vocht inbrengende crèmes en reiningsmelk.

Welke opties zijn er om te handelen in haver?

Beleggers en investeerders hebben een aantal manieren om te handelen in haver. Het zijn minder manieren dan bijvoorbeeld bij olie of goud, er is een beperkte aantal manieren om te investeren:

  • Haver futures:
  • Haveropties op futures
  • Haver ETF’s

Redenen waarom je in haver zou kunnen investeren.

Iedere handelaar heeft zijn eigen reden om te investeren in landbouwgrondstoffen. De belangrijkste reden die we voor een landbouwstof zoals haver terug horen komen is de inflatie-afdekking.

Voedsel blijft altijd de meest basale en fundamentele levensbehoefte. De prijzen van voedselgrondstoffen tonen de grootste stijging als de economie een hoge inflatie ervaart. Haverprijzen zouden in deze situatie van een inflatie kunnen meeprofiteren.

Haverprijzen kunnen profiteren van een sterke wereldwijde economische groei. De vraag naar bijvoorbeeld veevoer in de vorm van haver zal toenemen wanneer de wereldbevolking rijker wordt en daardoor meer vlees consumeert. Omdat maïs en andere ‘brandstof’-granen nodig zijn voor de productie van biobrandstof, heeft de boer graan (zoals haver) nodig voor het voeden van het vee.

De vraag naar haver in de vorm van menselijke consumptie neemt ook toe. De reden hiervoor is dat men steeds gezonder voedsel zoekt om te consumeren.

(Let op; het is geen beleggingsadvies wat grondstofprijs.com u geeft. We presenteren een aantal veel voorkomende argumenten voor en tegen het investeren in deze grondstof. Vraag professioneel advies voordat u investeringsbeslissingen neemt.)

haver prijs 

Variatie in aandelen en obligaties

De meeste beleggers hebben het overgrote deel van hun activa in aandelen en obligaties. Grondstoffen zoals haver biedt een manier om te diversifiëren en het algemene risico op je portefeuille te verkleinen.

Risico’s van het handelen in haver

Er zitten altijd risico’s verbonden aan het beleggen en handelen in grondstoffen. Zo ook op de grondstof haver. Het is daarom verstandig om je ook goed te verdiepen in de risico’s van handel in haver. De wereldwijde economie kan bijvoorbeeld de vraag naar haver doen verminderen.

Een aanhoudende daling van de haverprijs brengt ook de handel in haver in gevaar. Hoewel zo’n prijsdaling meestal tijdelijk is, is het geen garantie dat dit geen gevaar voor je portefeuille hoeft op te leveren.

Overproductie van haver zou ook de prijs kunnen laten dalen. Dan gaat het namelijk over het vraag- en aanbod verhaal. Is er meer geproduceerd dan er wordt afgenomen, dan daalt automatisch de prijs. Andersom kan ook gebeuren; bij schaarste stijgt de prijs per gram of kilo in haver.

Welke factoren zijn belangrijk voor de prijs van haver?

haver prijs

De prijs van haver is over het algemeen sterk verbonden met de prijs van de andere granen zoals tarwe, maïs en gerst. (LINK) De meeste economische en handelsfactoren die de haverprijs kunnen beïnvloeden, zijn van invloed op alle landbouwgrondstoffen in het algemeen. De drie factoren die hier het meest invloed op hebben zijn:

  • Levering/productie
  • Het weer
  • De prijs van maïs

Levering/productie

Maandelijks wordt de wereldwijde productie, consumptie, handel en voorraden van haver gepubliceerd. Beleggers houden deze cijfers nauwlettend in de gaten, om op tijd tekorten of overschotten te voorzien.

De afgelopen jaren zijn deze cijfers zeer consistent geweest. Slechts een paar kleine schommelingen in productie en consumptie zijn waargenomen. Echter wanneer er plotselinge negatieve of positieve veranderingen in deze markt zijn, kan er een bewegingsgolf in gang worden gezet.

Het weer

Net als alle andere landbouwgewassen heeft het weer ook invloed op de productie van haver. Zijn er bijvoorbeeld langdurige temperaturen onder 0 (dus vrieskou) of een droogte, dan kan de haverprijs stijgen.

Het tegenovergestelde kan ook gebeuren; zijn de weersomstandigheden ideaal en er kan veel geoogst worden, dan drukt dit ook de prijs. We zien wel dat als we de weersinvloeden wereldwijd bekijken, dat het regelmatig de factoren van prijzen verzacht; zo kan aan de ene kant van de wereld de oogst mislukt zijn maar deze ergens anders in overvloede geproduceerd worden. Dit compenseert elkaar.

De prijs van maïs

Haver wordt veelal gebruikt als veevoer. Ook maïs wordt hier veelvuldig voor ingezet. Beide grondstoffen hebben daarom invloed op elkaar. Wanneer bijvoorbeeld de prijs voor haver veel hoger is dan maïs, dan kan een boer overschakelen naar maïs als veevoer. Ook andersom is mogelijk; is de prijs van maïs hoger dan haver, dan kan er naar haver worden overgeschakeld.

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button