Brons prijs

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Inhoudsopgave

Dagkoers brons

Brons heeft over het algemeen een stabiele prijsbeweging. Dit betekent dat de prijs niet volatiel is. De huidige LME dagkoers van brons ligt rond de € 3,90 per kg.

Brons prijs

Je zou het op voorhand misschien niet verwachten maar de prijs van brons is sterk afhankelijk van de prijs van koper en tin. Zoals bij alle metalen fluctueert de prijs van koper en tin op basis van internationale vraag en aanbod. Wanneer de vraag bijvoorbeeld zeer groot is en het aanbod beperkt zal zullen de prijzen stijgen en omgekeerd. De laatste jaren zijn prijzen voor metalen fors gestegen. Dit komt doordat er in toenemende mate schaarste aan grondstoffen ontstaat. Wanneer de grondstoffen die gebruikt worden voor het maken van brons stijgen worden die kosten doorberekend aan de gieterijen. Dit resulteert logischerwijs in een stijging van de marktprijs van brons.

Beleggen in brons

Het kan dus interessant zijn om te beleggen in brons. De koper voorraden slinken steeds sneller terwijl koper nog steeds het meest gebruikte metaal is in de industrie. Hierbij kan je als voornaamste bedreiging zien dat het recyclen van brons steeds groter wordt en dat het toepassen van andere grondstoffen mooie rendementen in de weg kunnen leggen.

Hoe gebruik te maken van brons prijs

Door gebruik te maken van de brons prijs kan je ervoor kiezen om te beleggen in koper dit kan je doen op verschillende manieren.

Via een broker. In dit geval kan je beleggen via een broker. In de meeste gevallen gaat die via het afsluiten van contracten. In dit geval bezit je geen brons of koper.
Fysieke koper. Ook is er de mogelijkheid om brons of koper fysiek in bezit te nemen. Het is van belang om te beseffen dat dit opslagkosten met zich meebrengt. Het voordeel is dat je het koper of brons fysiek bezit. Zo zijn er mogelijkheden om munten en andere brons of koperwaren in bezit te nemen. Een nadeel is dat er vaak teveel betaald wordt voor dergelijke munten. Wat kan zorgen voor een beperkter rendement.

Bronzen figuur

Een bronzen beeld of figuur kan sterk variëren in grootte. Zo zijn er relatief kleine gedetailleerde bronzen beelden en figuren. Maar vind je ook levensgrote replica’s van reusachtige dieren en andere historische figuren. In bijna alle gevallen geldt dat hoe groter het bronzen stuk van omvang is des te hoger de waarde van het stuk is. Grotere beelden vereisen veel meer gietmateriaal, arbeid en een veel groter volume brons legering.

Wat is brons

Het is algemeen bekend dat bij grotere sportkampioenschappen er aan de nummers 1,2 en 3 eremetaal wordt uitgereikt. Dit zijn natuurlijk medailles van goud, zilver en brons. Wat velen niet weten is dat brons eigenlijk totaal anders is als zilver en goud. Brons kan je niet vinden of opgraven uit een mijn. Wat is brons dan? Brons is gemaakt van 12% tin en voornamelijk koper. Vaak worden andere metalen zoals zink of nikkel, mangaan en silicium of fosfor en arsenicum geblend. Zo’n mengsel heet een legering. Het ontstaan van deze legering brons gaat terug naar ongeveer 3500 jaar voor Christus. Het brons maken behoort daarmee tot een oud ambacht. Daarmee is brons een van de oudst bekende legeringsmetalen die heden ten dage gebruikt wordt. Doordat brons zo sterk is, velen malen sterker dan bijvoorbeeld andere krachtige grondstoffen zoals steen of marmer. En het feit dat de legering brons gegoten wordt, maakt deze legering tot een ideaal product om robuuste maar ook gedetailleerde figuren van te maken. Brons heeft een buitengewoon krachtig, rijk en tijdloos aanzien. Daarmee is brons één van de meest populaire grondstoffen die gebruikt worden door kunstenaars.

Kenmerken brons

  • Brons heeft rijke, warme en gele kleur;
  • Opvallend is dat brons in tegenstelling tot andere metalen niet magnetisch is;
  • Na verloop van tijd kan brons gaan oxideren, door corrosie ontstaat er dan een groene kleur;
  • Brons koper of tin? Nee, koper en tin zijn grondstoffen van brons;

Waar komt brons vandaan

Nederland behoort niet tot de landen waar koper of tin voorkomt. Dit geldt natuurlijk niet voor heel Europa. Zo is koper te vinden in Bulgarije, Frankrijk, Spanje, Noord-Italië, Engeland, Oostenrijk, Schotland en Wales. Voor het andere grote bestanddeel van de legering brons geldt dat tin nog moeilijker te vinden is. Toch komt tin wel voor in Bretagne (FR) en Cornwall (ENG). Zo kwam brons decennia geleden vooral als oud metaal binnen via Duitsland, Engeland en Frankrijk als middel om te kunnen ruilen of te geven als geschenk. De brons waarde werd zodoende steeds belangrijker. Vrij snel leerde men om bronzen figuren om te smelten zodat men het brons bewerken kon. Hierdoor werd de legering brons nog zeldzamer en de brons waarde hoger.

Toepassingen van brons

Voorwerpen die van brons zijn worden altijd gegoten volgens een bronsgiettechniek of deze voorwerpen nou klein zijn of enorm groot. De techniek van het brons bewerken en brons smelten is dan ook een ambacht. Het brons smeltpunt ligt op circa 900 graden celsius. Tegenwoordig is het vrij eenvoudig om brons platen bij metaalgroothandels te bestellen. In de oudheid was het verkrijgen van brons veel minder makkelijk. Bronzen figuren die destijds gemaakt zijn dienen meer dan eens nog hun taak. Voorbeelden van deze historische majestueuze voorwerpen zijn kerklokken en standbeelden. In de klassieke oudheid werden door de Romeinen, Eltrusken en Grieken brons gebruikt in de beeldhouwkunst. Dit resulteerde in reusachtige bronzen beeldhouwwerken die helaas in de loop van de tijd, met name in tijden van schaarste, vaak opnieuw werden gesmolten . Naast de grote voorwerpen wordt brons ook veel toegepast in kleine voorwerpen. Denk hierbij aan bronzen sieraden of andere bronzen beeldjes. Daarnaast is de legering brons ook een vaak toegepaste grondstof van munten. Dit omdat brons velen malen sterker is en veel minder slijt dan koper.

Bronsgieten

Nadat de ruwe koper en de tinertsen gewonnen zijn worden deze elementen zoveel mogelijk proper gemaakt en tot zeer minimale elementen verbrijzelt. Het erts wordt verhit met als doel om het metaal aan de erts te onttrekken. Het smelten, wat vaak meermaals herhaald wordt om een zo hoog mogelijke metaalzuiverheid te bereiken. Tijdens de laatste smeltronde van koper en tin worden deze grondstoffen samengevoegd waardoor een brons legering ontstaat. Dit gietwerk kan door middel van verschillende technieken worden gedaan. De meest simpele techniek wordt met name gebruikt voor de productie van accessoires en wapengerei. Hiervoor werd een hittebestendige mal gemaakt die exact het omhulsel vormt van het gewenste eindproduct. Door de snelle manier van afkoelen bij deze techniek zijn deze specifieke bronzen figuren vol met bobbels en voelt deze ruw aan. Hierdoor is een verdere bewerking van de legering brons benodigd. Wat door middel van hameren en vijlen verricht kan worden. Een andere techniek wordt toegepast door het gebruik van twee losse hittebestendige gietvormen. Na het gieten wordt het bronzen object uitgesneden. Het is zeer belangrijk bij deze techniek dat de gietvormen precies op elkaar passen en het openingen hebben waar het brons in gegoten kan worden. Wanneer het proces van het brons smeltpunt naar de uiteindelijke afkoeling bereikt is en het verhard is, worden de gietplaten van elkaar losgehaald en door de ontstane gietnaden weggewerkt. Deze techniek van brons bewerken is met name geschikt voor de creatie van kleine bronzen figuren of bronzen beelden. Het voordeel is dat de gietvormen eindeloos gebruikt kunnen worden. Belangrijk om te realiseren is dat het brons bewerken ook gedaan wordt zonder het te gieten. Oftewel het gedreven brons. Dit betekent dat het brons na uitharding word gehamerd uit brons platen. Hameren wordt ook toegepast op de afwerken van gegoten bronzen figuren. Dit heeft in praktisch alle toepassingen een decoratieve functie.

Toepassing van brons in de klassieke wereld

In de geschriften en literatuur van de Romeinen en Grieken zijn de literatuurverwijzingen naar kunstvoorwerpen zeer talrijk. Zo stond de ambacht en de meesterschap van het gieten van brons in die tijd veel hoger aanzien dan het beeldbouwen in andere grondstoffen waaronder marmer. Bij bronzen figuren was er veel meer dan bij figuren van andere grondstoffen de mogelijkheid om het bronzen beeld af te werken door middel van hoogwaardige detaillering. Na het gieten van de legering brons werden de bronzen beelden en de bronzen figuren nog afgewerkt door middel van een scalpel en een vijl. Hierdoor konden bijvoorbeeld de lippen en de ogen in rood koper worden uitgevoerd. Ambachtslieden konden de ogen van het bronzen beeld inleggen met bijvoorbeeld glaspasta en ivoor. Het is daarom niet verrassend dat veel opgravingen uit die tijd tegenwoordig vertekenend zijn. Het marmer en glaspasta hebben deze lange periode over het algemeen goed doorstaan. Terwijl de bronzen figuren uit die tijd vaak zijn omgesmolten. Vanwege de prijs van brons. Juist in die periode werden op pleinen en in parken grote monumentale beelden geplaatst en opgesteld ter ere van de grote Romeinse keizers. Zo dankte de bronzen kolos van Nero zijn naam aan het Colosseum dat slechts op steenafworp lag.

Marcus Aurelius

Zoals eerder vermeld werden deze bronzen figuren onttrokken en zijn daarmee verloren gegaan door het opnieuw te starten: brons bewerken. Uitzondering op de regel in dit verhaal is het enorm majestueuze bronzen beeld van Marcus Aurelius. Dit bronzen beeld geeft nog de waarde van de brons prijs uit die tijd. Je raakt onder de indruk van de meesterschap en de technieken die de Romeinse ambachtslieden decennia geleden tot kunst hebben verheven. De vondsten uit Pompeii tonen de verfijning die deze ambachtslieden bereikten in de creatie van hun bronzen figuren en de brons sieraden. Zo zijn er diverse bronzen sier figuren teruggevonden. Zo zijn meerdere meubels bewerkt met bronzen platen, werden er brons sieraden gevonden en werden dranken geserveerd in brons legering serviezen. De brons prijs en de brons waarde hebben we te danken aan de Romeinen die dut jaren geleden hebben geïntroduceerd toen ze de scepter zwaaiden over ons land.

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button