Tin prijs

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jou Saxo account. Leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Inhoudsopgave

Tin prijs

De Tin prijs wordt door verschillende factoren beïnvloed. Zo is het onder meer belangrijk of het zuiver tin is of dat het gemengd is met een ander materiaal. Daarnaast heb je ook nog een verschil tussen tin wat nieuw en is schrootafval wat bijvoorbeeld onder machines uitkomt. Het prijsverschil tussen de verschillende soorten

 kan oplopen tot zo’n 11 euro per kilogram. Ook is er een aparte prijs voor tin in blikvormen. Deze is vaak dikker waardoor het ook wat meer weegt. Daarnaast heb je ook vloeibaar tin wat gebruikt wordt tijdens het solderen. Dit bestaat tevens meestal maar voor 60% uit tin waardoor de prijs iets lager is. De prijs hiervan zit gemiddeld tussen de 19 en 27 euro per kilo.

Tin op rol in fabriek

 

Wat is de achtergrond van deze metaalsoort?

De tin prijs is een redelijk oud begrip want al in 3500 voor christus vindt dit materiaal zijn oorsprong. Toendertijd werd het voornamelijk gebruikt om brons te produceren. Een combinatie van tin met koper zorgt voor het edelmetaal brons. Tin heeft een ijzersterke hechting en wordt daarom ook door veel bedrijven gebruikt om een hechting of verbinding tussen verschillende metalen te maken. Daarnaast is het ook  bekend van de potten, pannetjes en kannetjes die volledig van tin gemaakt zijn sinds de 18de eeuw.

Sinds de 19de eeuw worden ze gedeeltelijk gemengd met lood om de prijs te kunnen drukken. Er brak immers een periode aan van armoede en ze wilde toen toch nog omzet behalen. Dit is dan ook de reden dat de meeste tinnen kannetjes bij mensen in huis niet veel meer waard zijn. De beste prijs krijg je uiteraard voor zuiver tin. Vrijwel overal in de wereld kan je tin krijgen en winnen. Niet veel landen gebruiken dit meer waardoor er nu nog een reserve is van 4,3 miljoen ton. Dit is dan ook de reden dat veel landen de productie hiervan aan het afschalen zijn.

Hoe wordt de prijs van tin bepaald?

De tin prijs is een van de meest variërende prijzen van grondstoffen wereldwijd. Dit komt mede doordat het in ieder continent te verkrijgen is als het moet. Daardoor kijken veel bedrijven die hierin handelen naar de beursnotering van deze grondstof. Ook heeft het te maken met de dichtheid van tin. Vandaag de dag zijn veel producten gemengd met andere grondstoffen en metalen. Hoe lager de legering van tin is, hoe lager de prijs per kilo is. Volgens de meeste recente cijfers levert 100% zuiver tin €26,70 op. De prijs wordt voornamelijk gebaseerd op de beursnotering en de prijs in Londen. Hier wordt namelijk nog het meeste tin verhandeld door London Metal Exchange. Een leuke feitje om te weten is dat er zelfs in de blikjes van Coca Cola een klein laagje tin wordt gebruikt. Dit wordt ook wel vertind ijzer genoemd en levert maar €4,- per kilo op.

Welke factoren hebben invloed op de tin prijs?

Het draait bij de tin prijs voornamelijk om de beurskoersen die er op dat moment zijn. Het hele jaar door wisselen deze en daarom zul je ook merken dat je er soms meer voor kunt krijgen en soms wat minder.  Zo stond de prijs eerder dit jaar nog op €32,43 waar hij nu nog maar €26,70 is. Echter is dit ook een moment opnamen. Wanneer een bedrijf een grote bestelling doet zul je merken dat de prijs gigantisch omhoog gaat. Dit komt omdat er niet al teveel bedrijven meer zijn die gebruik maken van tin. Dit betekend dat de landen die dit produceren het ook niet altijd op voorraad hebben.

Wanneer er dus weinig tot geen voorraad is ligt de prijs een stuk hoger als wanneer er wel een voorraad is. In principe hebben alle landen bij elkaar wel een reserve ter beschikking. Echter zijn er veel landen die een hogere prijs voor willen als dat de bedrijven willen betalen. Het is dus verstandig om de objecten te bewaren totdat de prijs het hoogste is. Het staat vaak nog niet eens in de weg en wanneer je het 1 of 2 keer per jaar wegdoet zeker niet.

Tin platen in fabriek

Welke soorten heb je en wat kunnen de prijsverschillen zijn?

Zoals we al besproken hebben is de tin prijs variërend en dit komt voornamelijk door de vele soorten die er zijn. Het normale tin brengt het meeste op, maar het verschil met andere soorten kan groot zijn. Vaak is het nog niet eens helemaal duidelijk welke soort jij in huis hebt. Het beste kun je dit door de metaalhandel waar je normaliter andere metalen ook inlevert laten beoordelen. Zo brengt het normale consumenten in ongeveer 21,- per kg op waar 99% tin €26,70 opbrengt. Dat is dus een verschil  van meer als €5 per kilo. Oude soldeerstaven bestaan vaak slechts uit 60% tin en de rest lood. Hier geldt een nog lagere prijs voor, maar elke euro is er een. Vaak liggen de spullen in de weg en is het toch mooi meegenomen om er iets aan over te houden. Voor de meeste soldeerdraad geldt ook dat het percentage tin tussen de 60 en 80 % ligt.

Waar kun je de tin prijs opvragen?

De actuele prijs voor tin zie je natuurlijk in de tabellen en koersen op grondstofprijs.com. Maar je kunt ook kijken wat het opbrengt bij de lokale oudijzer of metaalhandel. De prijzen zullen meestal niet zo heel veel verschillen, maar vragen staat vrij. Het kan namelijk dat deze bedrijven een prijsafspraak hebben met een bedrijf waardoor  jij er juist meer of minder voor kunt krijgen. Wanneer het een internationaal bedrijf is heb je kans op de hoogste prijs. Zij verkopen het vaak weer over de grens zoals in Londen waar ze er ook weer een hogere prijs voor kunnen krijgen. In Nederland en België is het niet een heel populair item en liggen de prijzen vaak wat lager. Woon je vlakbij de Belgische grens dan kun je ook altijd daar informeren. Je moet natuurlijk wel een heel gewicht hebben verzameld zodat het ook loont om de afstand af te leggen.

Hoe was de tin prijs in 2021?

In 2021 zagen we de prijs voor tin snel oplopen. Dit had met meerdere factoren te maken. Het aanbod is een stuk kleiner geworden, maar de vraag is steeds groter. Daarnaast zijn er veel fabrieken dicht geweest vanwege de corona crisis, waardoor de prijs ook een stuk gestegen is. Tevens hebben we te maken met stijgende energieprijzen en tin moet gesmolten worden dus dat kost de bedrijven veel geld. Waar de prijs aan het begin van het jaar nog rond de 16 euro lag, was het eind 2021 al duidelijk dat dit een stuk hoger was. Het jaar 2021 is afgesloten met een bedrag van €35,-. De prijs is dus zelfs meer als verdubbeld in een boekjaar.

Dit verwachten wij het komende jaar

Alle grondstofprijzen blijven stijgen, maar de tin prijs is toch wel een apart verhaal. Deze prijs springt namelijk boven alle grondstoffen uit. Waar je vorig jaar nog tot €27,- euro per KG kreeg is dit inmiddels als €42,- geworden. Het is wel afhankelijk van de zuiverheid van het tin. Zo bestaan de meeste spullen maar voor 60% uit tin waar de prijs tussen de 18 en 24 euro voor ligt.

We hebben met z’n allen kunnen vaststellen dat de vraag naar industriële materialen door de jaren heen aanzienlijk is toegenomen. Dit werd ook duidelijk binnen de beleggerswereld. Zowel de interesse in investeren in aluminium als beleggen in koper nam toe. 

Ook investeren nikkel bleek te kunnen rekenen op de interesse van steeds meer beleggers. Ditzelfde geldt ook voor tin. Dit industrieel materiaal werd in het verleden vaak uit het oog verloren door beleggers, maar daar is ondertussen toch echt wel verandering in gekomen. 

Toch is het zo dat vooral de ruime reserve aan tin van meer dan 4,3 miljoen op moment van schrijven een doorn in het oog is van potentiële investeerders. Dit betekent echter niet dat er geen potentieel in beleggen in tin schuilt. 

Hoe wordt de waarde van tin bepaald?

De waarde van tin wordt bepaald door verschillende factoren. Van belang om rekening mee te houden is bijvoorbeeld of er sprake is van zuiver tin of dat er werd gekozen voor een mengeling met een ander materiaal.

Bovendien is het zo dat we ook een onderscheid moeten maken tussen verschillende soorten tin. Denk hierbij bijvoorbeeld aan nieuwe tin evenals aan schrootafval dat bijvoorbeeld afkomstig is van onder machines. Het prijsverschil waarvan sprake is tussen de verschillende soorten is niet onaanzienlijk. Ze kan dan ook oplopen tot zo’n 11 euro per kilogram.

Naast bovenstaande is het voordat je gaat kiezen voor beleggen in tin eveneens van belang om te weten dat ook de legering van tin mee bepalend is voor de kostprijs waarover ze beschikt.

Hoe lager de legering, des te lager ook de prijs per kilo zal uitvallen. De prijs die wordt bepaald voor tin is vooral het gevolg van de beursnotering evenals van de prijs die er in Londen aan wordt gegeven.

Hoe kan je zelf beleggen in tin?

De belangrijkste vraag die de lezers van dit artikel zich uiteraard stellen is hoe ze nu precies kunnen beleggen in tin. De mogelijkheden die daarvoor worden aangeboden zijn heel wat minder nadrukkelijk aanwezig op de markt in vergelijking met menig aantal andere industriële materialen.

Dat is vooral te wijten aan de nog steeds vrij beperkte vraag naar blootstelling aan dit materiaal vanuit de beleggerswereld. De enorme reserve die voor handen is drukt de verwachtingen van beleggers waardoor ook het enthousiasme logischerwijs wordt getemperd.

Toch is zelf beleggen in tin zeker een mogelijkheid. Wie graag wil investeren in tin kan dat doen door middel van de zogenaamde WisdomTree Tin ETF. Dit is een ETF die wordt verhandeld aan de London Stock Exchange en die bekend staat als één van de belangrijkste tin ETF’s van Europa.

Hoe interessant is investeren in tin?

Tin is een interessant industrieel materiaal dat voor verschillende toepassingen kan worden ingezet. De reden waarom de interesse om te investeren in tin door de jaren heen zo beperkt is gebleven heeft alles (of toch in ieder geval heel wat) te maken met de aanzienlijke reserve die voor handen is. 

Deze reserve zal de komende jaren haast met zekerheid nog een behoorlijke druk uitoefenen op de waarde van tin. Kan je echter verder kijken en beschik je over een zeer lange beleggingshorizon? Dan zou een belegging in tin je in de toekomst zomaar eens kunnen verrassen. 

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jou Saxo account. Leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button