Lood prijs

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jou Saxo account. Leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Inhoudsopgave

Lood prijs grafieken en tabellen

Op dit moment is de lood prijs ongeveer €1,83 per kg op de beurs. Afhankelijk van het soort dat jij nodig hebt kan de prijs oplopen tot ongeveer €3,18 per kilo voor bladlood. Hoe meer je koopt, hoe goedkoper de prijs per kilo wordt.

Lood kan voor verschillende toepassingen gebruikt worden, maar we kennen het voornamelijk uit de accu’s voor allerlei elektronica. Het is namelijk een element wat makkelijk te vormen is.

Ook wordt er steeds meer gebruik gemaakt van bladlood voor bijvoorbeeld dakbedekking of het dichten van kieren in een huis.

Vroeger gebruikte we deze grondstof al veelvuldig, maar toen zagen we het voornamelijk in glas in lood terugkomen. Dit zie je vandaag de dag ook nog in de kerken of andere historische gebouwen en huizen.

Lood prijs

Hoe komt de prijs lood tot stand?

De prijs lood prijs is afhankelijk van meerdere factoren. Het grootste gedeelte van de prijs wordt bepaald door de markt. Hoe meer vraag er is, hoe duurder het bedrag per kilo wordt. Is er meer aanbod als vraag dan zul je merken dat het wat goedkoper wordt.

Daarnaast zit er ook een groot verschil in de kwaliteit. Standaard lood is het goedkoopste, maar wil je bladlood gaan gebruiken dan betaal je wat meer per kilo. Echter is dit heel makkelijk te vormen voor verschillende dingen. Dit zorgt vooral in de industrie voor net wat meer gemak.

Het beste kun je de prijs elke dag even nakijken. Je ziet namelijk bijna dagelijks wel fluctueringen die zomaar tot 10 cent per kilo op kunnen lopen.

Wat zijn de kosten van lood?

Welke landen maken lood?

China is de grootste producent van lood met een jaarlijkse productie van 2000 ton en vaak is daar dan ook de prijs per kilo het laagste.

Ook in Australie, Peru en de Verenigde staten wordt nog dagelijks lood geproduceerd. Echter staat daar de productie wel op een lager vuurtje.  Als je deze landen bij elkaar optelt dan produceren ze nog steeds maar net de helft van China.

Feiten over de grondstof lood

Feit 1: Er wordt steeds meer bladlood gebruikt voor het dichten van kieren in huizen. Dit zorgt voor een flinke energiebesparing.

Feit 2: Lood is erg buigbaar en daardoor kun je er verschillende voorwerpen mee maken.

Feit 3: In accu’s wordt lood gebruikt als geleider.

Feit 4: In het diepe water kan lood gebruikt worden ter bescherming van corrosie.

Feit 5: Lood kan gebruikt worden als soldeerverbinding bij elektrische apparatuur.

Feit 6: Wist je dat lood al sinds 5000 voor christus gebruikt wordt?

Feit 7: Scheikundig gezien is dit het 82e atoom en bekend onder de afkorting Pb

Feit 8: Pas in de jaren 80 werden de eerste schadelijke effecten voor het milieu door lood ontdekt.

Feit 9: Jagers zouden niet zonder lood kunnen, want de hagel patronen bestaan voor het meerendeel uit lood.

Feit 10: Waterleidingen en andere leidingen zijn vaak van lood gemaakt omdat ze zo makkelijk te vormen zijn.

Actuele lood prijs berekenen

Historie van de lood prijs per kilo

De lood prijs is pas 50 jaar geleden voor het eerst vastgesteld. Desondanks is deze grondstof al sinds 5000 voor christus te vinden. Toentertijd werd er gedacht dat lood het oudste en sterkste metaal is wat je kunt krijgen op de wereld. Echter is deze mythe al snel ontkracht.

Het eerste wat gebeurde met deze ontdekking is het maken van pijpen. Vooral in het romeinse rijk werd hier dankbaar gebruik van gemaakt. Het was de manier om water van de ene naar de andere plek te transporteren.

Waar wordt lood voor gebruikt?

Lood kan voor verschillende toepassingen gebruikt worden en aan iedere soort zit weer een andere prijs verbonden.

We kennen lood voornamelijk van de accu’s van telefoons, tablets en auto’s. Maar er zijn nog veel meer dingen die je met deze grondstof kunt doen.

In combinatie met tin kun je het ook als verbindende factor gebruiken bij machines, bouwconstructies en nog veel meer.

Daarnaast wordt het vaak ook als geleider gebruikt bij elektrische circuits.

Ook wordt het wel eens gebruikt als verbindende factor bij voorwerpen gemaakt van zilver.

Tevens kun je het ook wel herkennen van de beroemde glas in lood ramen die je vooral in kerken, bisschoppen en kathedralen tegenkomt.

Lood en de toekomst

Wij verwachten dat de lood prijs per kilo in de toekomst alleen maar hoger gaat worden. Dit omdat we steeds meer dingen ontdekken waarvoor we het kunnen gebruiken. 

Ook het vraag en aanbod model is steeds meer aan het veranderen. Er zijn wel reserves, maar deze zijn sinds 2018 al aan het krimpen. Dit is voornamelijk omdat niet veel landen deze grondstof produceren.

Oud lood is ook in te leveren bij de metaalhandel. Zij geven hier vaak een goede prijs voor. Dus heb je nog iets van lood in huis, dan is het nu het juiste moment om dit te verkopen.

Oud lood prijs

De oud lood prijs ligt momenteel op ongeveer € 1,25 per kg. Dit is erg hoog want nieuw kopen bedrijven het voor € 1,80 – €2.-. 

Dit is dan ook de reden dat veel mensen voorwerpen van lood niet zomaar weg doen. Het is eigenlijk net zo’n bellegging als goud, alleen het bedrag per kilo is wel wat lager.

Lood is altijd al in trek geweest en hoe meer elektrische apparaten we maken, hoe hoger de vraag zal stijgen.

Wij denken dat nu en in de toekomst de prijs dan ook stabiel zal blijven. En misschien gaat deze zelfs wel stijgen!

Leg het oud lood dus op een veilige plek zodat je het later kunt verkopen. Het levert altijd wel iets op, dus het is zonde om weg te gooien.

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jou Saxo account. Leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button