IJzer prijs

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Inhoudsopgave

IJzer, waar komt het vandaan en wat is het precies?

IJzer is al jarenlang een product wat in verschillende materialen te vinden is. Het wordt onder andere gebruikt in de bouw maar ook in heel veel andere industrieën is ijzer niet weg te denken. Kijk eens om je heen en sta er eens bij stil wat jij allemaal voor ijzeren elementen om je heen hebt. Bizar veel vind je niet?

ijzeren plaat met sporen

Het ontstaan van ijzer

IJzer is een ruw overgangsmetaal wat gewonnen wordt uit ijzererts en gedolven uit ijzermijnen die over heel de wereld wel voorkomen. Met zijn allen wordt ijzer vaak gebruikt als naam terwijl het eigenlijk staal is. Staal is een legering van ijzer en koolstof.

Wanneer werd ijzer ontdekt?

Rond 4000 voor Christus werd ijzer al gebruikt. Dat blijkt uit opgravingen die er gedaan zijn. Het ijzer wat gevonden is dat is afkomstig van meteorieten die ingeslagen zijn.

Dit noemt men meteoorijzer. Men zegt dat de ijzeren dolk die Toetanchamon bij zich droeg waarschijnlijk is gemaakt van meteoorijzer. In Sumer en het Oude Egypte werd het als eerste gebruikt naar wat men nu weet.

Later werd het gebruik van ijzer ook naar Anatolië, Mesopotamië en het Midden-Oosten verspreid. In die tijd was ijzer een heel erg duur metaal. Er wordt gezegd dat in die tijd een sikkel ijzer zo tussen de 40 en 95 sikkelen zilver op kon brengen.

Op het moment dat ze erachter kwamen op welke manier ijzer uit erts gewonnen kon worden en hoe het gesmeed kon worden werd het een meet betaalbare stof.

Het bewerken van ijzer is begonnen in Griekenland zo rond 1100 voor Christus. Al snel werd dat verspreid door heel Europa.

Toepassingen van ijzer

IJzer wordt tegenwoordig vooral in de vorm van staal het meest gebruikt. Dit komt omdat ijzer goedkoop is maar ook heel erg sterk.

Het wordt onder andere voor schepen, auto’s, fietsen maar ook als bouwmateriaal in de bouw.

Er zijn heel veel toepassingen van ijzer te noemen. Zo kennen we gietijzer, hierbij wordt het gesmolten ijzer in een vorm gegoten die vuurvast is. Welijzer, wat we ook wel getrokken ijzer noemen.

Smeedijzer, vroeger op een ambachtelijke manier vervaardigd in een smederij door een smid. We kunnen nog veel meer toepassingen opnoemen van ijzer, maar dit zijn wel de bekendste en de meeste belangrijke toepassingen.

Als we wat verder ingaan op de drie toepassingen zoals ze hier genoemd worden kan daar nog wel het een en ander over worden verteld.

IJzer bewerkt in fabriek

Gietijzer

Gietijzer, een legering van koolstof, ijzer, mangaan en silicium wat in een vorm gegoten wordt. Het uiterlijk van gietijzer is heel makkelijk te herkennen omdat het zo ruw is.

Denk bijvoorbeeld aan een gietijzeren pan of de roosters op je gasfornuis die in sommige gevallen van gietijzer gemaakt zijn.

Gietijzer kan een zeer grote druk aan maar is niet erg sterk in trekkracht. Wanneer je dus een ijzer nodig hebt die een grote trekkracht aan kan dan kan je beter kiezen voor smeedijzer.

Welijzer

Welijzer, is een ijzer wat niet erg bekend is. Dit ijzer is uit erts gedolven via een procedure waarbij het ijzer geen vloeibare vorm aannam.

Het vormde een massa wat op deeg leek. Doordat het op deze manier gebeurde bleven er zogenaamde slakken achter in het metaal die er later door het smeden werden uitgedreven.

Smeedijzer

Smeedijzer, dit ijzer is verkregen door het te smeden. Dit gebeurt door een smid. Het wordt in een steenkolenvuur verhit en daarna wordt het gehamerd en gebogen tot het de juiste vorm heeft.

Gieten van vloeibaar IJzer

Doordat het op deze manier gebeurd ontstaat er een ijzer wat een ontzettend grote treksterkte heeft. Een smid bereikt met het hameren wat hij doet niet alleen dat het de juiste vorm krijgt, maar ook dat de erts en slak verwijderd wordt.

Het beroep van ijzersmid wordt nog steeds uitgeoefend als is dat lang niet meer zoveel als dat het vroeger was. De ijzersmeders die er op dit moment nog bestaan doen het veelal als hobby.

Ook wordt het voor decoratieve doeleinden gebruikt zoals een sierhekwerk, sierpoorten, schoorsteenkappen en hoefijzers.

Gieten van vloeibaar IJzer

Net zoals kobalt en nikkel is ijzer een ferromagnetisch metaal. IJzer is er in verschillende verbindingen maar ook in verschillende hardheden.

Dit zorgt ervoor dat ijzer het meeste sterke maar ook het lichtste element is zonder dat het energieverlies leidt.

De prijs van ijzer

In tegenstelling tot vroeger is de prijs van ijzer echt heel erg gedaald. Oud ijzer wordt vaak opgehaald door mensen die het sparen en het dan wegbrengen. Wanneer je het wegbrengt dan krijg je nog ongeveer een 26 cent per kilo oud ijzer.

Je moet dus al snel 100 kilo bij elkaar hebben wil je er ook echt wel een leuke cent aan overhouden. Dan te bedenken dat het toen het net ontdekt was nog duurder was dan dat zilver op dat moment is geweest.

IJzer recyclen

IJzer kan je recyclen. Ook wanneer het in andere materialen verborgen zit is het nog steeds te recyclen. Grote magneten halen de stukken ijzer eruit zodat het weer kan worden omgesmolten en op die manier weer kan gebruikt worden.

Denk bijvoorbeeld aan ijzer wat van sloopauto’s afkomt of wat uit gebouwen komt die om de een of andere rede worden gesloopt. Vaak kunnen de stalen binten die uit gebouwen worden gehaald die gesloopt zijn meteen weer gebruikt worden.

Staal heeft namelijk zo een lange levensduur dat dit dan niet eerst hoeft te worden omgesmolten om vervolgens daar weer een ijzeren bint uit te laten vervaardigen.

IJzer van bijvoorbeeld auto’s dat wordt wel helemaal omgesmolten om vervolgens weer verwerkt te worden. Het wil niet zeggen dat dit dan weer gebruikt gaat worden voor auto’s maar het wordt in ieder geval wel hergebruikt en dat is waar het bij recyclen om draait.

Het staal wat wordt gebruikt voor de bouw dat is voor het grootste gedeelte uit schroot gemaakt. Dit is de rede dat het recyclen van ijzer zo een groot percentage is.

De ijzerprijs en de ontwikkelingen in 2021

De ijzer prijs in 2021 is in totaal 40% gestegen tijdens de wintermaanden. Daarna zagen wij dit weer langzaamaan wat minder worden, maar er is nog altijd een stijging van ongeveer 12% op het laagste niveau van 2021. Afhankelijk van het bedrijf kunnen de prijzen ooit wel tot 3 euro per kg verschillen voor de verschillende soorten ijzer, koper en metaal. In de wintermaanden is ijzer altijd duurder omdat dit dan ook minder binnenkomt uit landen zoals Rusland of Amerika. Veel mensen sparen dit dan ook het hele jaar op om in de wintermaanden een zo hoog mogelijk prijs ervoor te kunnen ontvangen. Voor afval ijzer was de prijs dit jaar zo tussen de 10 en 13 cent.

Dit gaan we merken in 2022

Rusland is een van de belangrijkste leveranciers van metaal, ijzer en koper. Hierdoor zien we in 2022 de prijzen explosief stijgen. Ook buiten de wintermaanden blijft de prijs hoog doordat Rusland nu in een oorlog zit. Ze kunnen het daar nu ook minder goed vervoeren. Zo zien we nu al bedrijven die €0,31 per kg geven voor oud ijzer. Dit is al een stijging van meer als 100%. Voorlopig zal de oorlog nog wel voort blijven duren, dus goedkoper gaan we het dit jaar niet meer verwachten. Ook na de oorlog moet immers alles weer goed in banen geleid worden, dus het kan zomaar eens zijn dat de stijging nog enkele jaren doorzet.

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button