Nieuws

Oogst van fruit valt tegen door de droogte

Oogst van fruit valt tegen door de droogte

Oogst van fruit valt tegen door de droogte

De oogst van fruit is niet alleen minder, maar ook appels, peren en aardappelen zijn een stuk kleiner. In verhouding is de verwachting dan ook dat we meer gaan betalen voor een kleinere hoeveelheid. Dit is namelijk ook overmacht voor de telers, maar zij moeten alsnog hun kosten kunnen dekken. Zij hebben namelijk ook te maken met de stijgende prijs voor energie en brandstof. Op het veld wordt een tractor gebruikt en deze hebben vaak Diesel als brandstof. Daarnaast moet het ook koel opgeslagen worden en daarvoor is weer stroom nodig. Het tekort aan water is tevens zo groot dat die niet meer kan worden opgevangen door regenwater. Daar is het nu immers al te laat voor. Gelukkig mogen ze in de meeste regio’s nog beregenen, maar als er weer een hittegolf komt dan kan dit zomaar voorbij zijn.

Wat zijn de gevolgen?

Het grootste gevolg is dat het fruit een stuk minder groot is. Hierdoor hebben de boeren in een kilo’s een lagere opbrengst. Echter hebben zij een bepaald bedrag in hun hoofd wat ze moeten halen. Het is dus niet gek als de prijs van deze producten de komende tijd aanzienlijk gaat stijgen. We hebben namelijk ook boeren gezien waarbij de appels en peren letterlijk wegbranden en dat is voor hun ook inkomstenderving waar zij niet aan kunnen doen. Natuurlijk wordt er wel geprobeerd om alles in redelijkheid en billijkheid op te lossen, maar of dat ook lukt dat is een tweede.

Waarvoor wordt gewaarschuwd?

Fruittelers organisatie NFO waarschuwt dat van al het fruit vooral de appeloogst een flink stuk minder gaat zijn. Daarnaast waarschuwen zij ook voor de perenoogst want deze is niet alleen kleiner, maar ook veel vruchten zijn verbrand. Het gaat hierbij om centimeters verschil en dat is een dolksteek voor de boeren en fruittelers. Daarnaast waarschuwt de ZLTO ook voor een lagere opbrengst op het gebied van aardappelen en uien. Ook deze hebben flink te kampen door de aanhoudende droogte en nog niet alles is geoogst. Het kan dus zomaar zijn dat we volgende week weer een hittegolf krijgen en dan gaan er ook echt sproeiverboden gelden. Dit betekend nog minder opbrengsten en het is dus spannend wat dit met de prijs gaat doen.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button