Nieuws

Staal prijs is steeds verder aan het zakken

Staal prijs is steeds verder aan het zakken

Staal prijs is steeds verder aan het zakken

De staal prijs is aan het zakken en dat is best gek gezien de stijgende energiekosten. In Europa hebben we te maken met grote tekorten en daarom is dit ook zo’n gek nieuws. Echter wordt dit grotendeels veroorzaakt door China. Zij zijn een van de belangrijkste staalproducenten van de wereld. Voor de productie gebruiken zij ijzererts en steenkool. Echter produceren ze de afgelopen jaren heel wat minder en daardoor nemen de prijzen ook af. Er wordt immers minder gehandeld in staal en ook nog eens minder geproduceerd.

Ook zie je in Europa dat steeds meer staalfabrieken hun deuren aan het sluiten zijn. Sommige zijn inmiddels weer geopend, maar dan met vele hogere prijzen. Hierdoor is het voor bijna ieder bedrijf interessanter om staal uit China te importeren. Zeker als je dit in grote getallen besteld. Er is maar sprake van 15% daling in de staalproductie van de EU. Desondanks schatten de economen dit op 20%. Maar toch is er sprake van een overcapicteit door de goedkopere grondstoffen die nodig zijn voor de productie van staal.

Hoe komt het dan dat de prijs toch nog blijft dalen ?

De staal prijs blijft toch nog dalen in tegenstelling tot de andere grondstoffen. Dit is heel eenvoudig te verklaren.  Er zijn namelijk kortere levertijden doordat de vraag aan het afnemen is. Je ziet namelijk dat veel staalfabrieken nu de waakvlam hebben aan staan. Hierdoor ligt bijna alles dicht. Echter wil dat niet zeggen dat de bedrijven automatisch naar een andere oplossing zoeken. Zij wachten rustig af wanneer deze fabrieken weer open gaan en welke prijzen er dan gehanteerd worden. Je kunt namelijk wel uit China importeren, maar dan moet je echt een grote afnemer zijn. Dit omdat je voor een container betaald en deze wil je dan wel vol hebben. De vervoerprijzen voor containers zijn namelijk het afgelopen jaar met 400% gestegen.

Je hebt dan wel een goedkopere staal prijs, maar uiteindelijk is dat duurder door de transportkosten. Er wordt dus wel verwacht dat de fabrieken weer op de korte termijn open gaan. Dit omdat ze de grondstoffen goedkoper kunnen inkopen en hopelijk compenseert dat t.z.t. ook de duurdere energielasten. Er zijn inmiddels ook weer een aantal fabrieken geopend. De verwachting is dat zij goede prijsafspraken hebben gemaakt met energieleveranciers. Achter de schermen is er voor grootverbruikers vaak wel wat mogelijk. Maar het blijft afwachten hoe dit in 2023 zal gaan lopen. Wij zullen t.z.t. weer een update plaatsen!

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button