Grondstoffen halen uit de maan?

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Wat is er nieuw aan de maanlandingen?

In 2023 is het India gelukt om op de maan te landen. In de geschiedenis zijn er maar 3 landen die het eerder gelukt zijn om op de maan te landen, aan de Noordkant wel te verstaan, namelijk Noord-Amerika, de Sovjet-Unie en China.

De meest bekende landingen zijn die, waarbij mensen mee zijn gegaan en een kleine ruimtewandeling op de maan hebben kunnen maken.

Maar er zijn in de loop der jaren tientallen onbemande missies uitgevoerd, waarbij kleine karretjes gestuurd worden om wetenschappelijk onderzoek te doen, of mechanische armen die monsters mee kunnen nemen naar de aarde om ze te evalueren.

Een groot deel van de noordelijke kant is hierdoor bekeken en daardoor weten we iets van de structuur van de maan af. Maar nog nooit was er een land geland op de zuidelijke pool.

India is hiermee de eerste en enige en als het lukt om goede stukken te onderzoeken, kan het zo maar zijn dat we nieuwe grondstoffen ontdekken (misschien zelfs grondstoffen die nog nooit eerder gevonden zijn).

Welke grondstoffen bestaan er op de maan?

Gedurende deze missies zijn er verschillende labarotia die maanstof, maangrond en andere monsters hebben kunnen onderzoeken. Dit heeft een hoop verschillende grondstoffen opgeleverd die op de maan bestaan.

De eerste belangrijke grondstof is Helium-3. Dit is een isotoop van helium, dat potentieel heeft  als brandstof voor kernfusie, een schone en krachtige energiebron. Het wordt verondersteld in kleine hoeveelheden aanwezig te zijn in de regoliet (maanstof) van de maan.

Daarnaast is waterijs ontdekt in schaduwrijke kraters op de maan, vooral in de poolgebieden. Het kan van onschatbare waarde zijn voor toekomstige bemande missies naar de maan, omdat het kan worden omgezet in drinkwater en zuurstof, evenals worden gebruikt voor raketbrandstof.

We weten nu ook dat de maan verschillende bekende metalen en mineralen bevat, waaronder aluminium, ijzer, titanium, silicium, en meer. Deze kunnen mogelijk worden gebruikt voor bouwmaterialen en andere toepassingen in de ruimtevaart.

De bovenste laag van de maan bestaat voornamelijk uit regoliet, dat een mengsel is van fijne stofdeeltjes, gesteente en mineralen. Het kan mogelijk worden gebruikt voor bouwmaterialen en grondstoffen in toekomstige maanbases.

Wat aangenomen wordt, is dat sommige zeldzame aardmetalen, zoals neodymium en dysprosium, die belangrijk zijn in de productie van elektronica en magneten, ook op de maan aanwezig zijn.

En de kans dat dit zo is, gegeven de kleine hoeveelheid op aarde, maakt dat het delven van grondstoffen op de maan erg interessant is voor landen op aarde.

 

Wat zou er gebeuren met de grondstoffen op de maan?

De vraag is dan ook wat er gaat gebeuren met  de grondstoffen op de maan en wat daar het effect van is op aarde.

Vooropgesteld zijn we nog niet zo ver dat we kunnen delven op de aarden. Momenteel zijn de hoeveelheden die gebruikt worden voor onderzoek zo klein dat er niks mee gedaan kan worden.

Maar wat als we wel de maanbases hebben staan, mensen heen en weer kunnen vliegen en we een groot boorplatform op de maan hebben gebouwd?

Dan kunnen er heel veel veranderingen plaatsvinden op aarde. Hoewel er nu gepraat wordt over de maan als een ‘plek van iedereen’, waar eerlijk gehandeld zou moeten worden, blijkt de praktijk vaak anders uit te pakken.

Dat landen als eerste ergens op de maan willen komen heeft te maken met het feit dat zij dan de controle hebben over de informatie en daarmee een troef voor de markthandel hebben.

Vraag en aanbod worden momenteel alleen op aarde bepaald en dat is relatief makkelijk in te schatten. Zodra we een extra pleneet toevoegen, verdwijnen de logische lijnen en wordt aanbod plots een stuk ingewikkelder.

Prijzen van grondstoffen zullen hiermee erg gaan fluctueren, wat onzekerheid meebrengt, maar ook mogelijkheden voor investeerders.

 

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button