Kwik prijs

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Inhoudsopgave

Kwik prijs grafiek en tabellen

De kwik prijs ligt momenteel onder de cent per gram. Echter is het wel een grondstof waarbij je naar meer moet kijken als alleen de prijs. Het moet namelijk ook veilig vervoerd worden en deze kosten komen dan ook uiteindelijk daar bovenop. Wij laten je dit zien in de kwik tabellen en grafiek.

Als je alles bij elkaar optelt dan zit je toch al snel tussen de 50 en 100 euro per kilo. Het is een beetje afhankelijk van hoe groot je het inkoopt. Hoe meer je koopt hoe lager de prijs is, dat is bij vrijwel alle grondstoffen.

Het is een grondstof die je vaak in de oude thermometers tegenkomt. Echter wordt deze grondstof vandaag de dag ook nog steeds veel in de industrie gebruikt.

Daarnaast gebruiken tandartsen dit ook in kleine hoeveelheden bij verschillende soorten vullingen. Tevens kan het ook in erts gebruikt worden om daar het goud van te isoleren. Daarnaast kom je het vooral tegen in batterijen en bestrijdingsmiddelen voor ongedierte.

Het is een grondstof die de laatste jaren veel in waarde is afgenomen. Dit is ook niet gek, want we zijn het een stuk minder gaan gebruiken. Er zitten namelijk nog wel een gezondheidsnadelen aan als je te grote hoeveelheden gebruikt. Vorig jaar rond deze tijd koste het namelijk nog 17 cent per gram, waar het nu neerkomt op 1 cent per gram.

Kwik prijs

Hoe komt de prijs kwik tot stand?

De prijs kwik komt tot stand aan de hand van een aantal factoren. Een van de grootste factoren is het vraag en aanbod. Momenteel zitten we de laatste jaren met een overschot van kwik.

Het is een grondstof die voor veel dingen gebruikt wordt, maar dan in kleine getallen. Te grote hoeveelheden kunnen zorgen voor gezondheidsrisico’s en daardoor zien we de prijs ook verder afnemen.

Omdat het zo’n schadelijke stof kan zijn gaan steeds meer bedrijven op zoek naar een vervanger hiervoor. Dit heb je bijvoorbeeld al kunnen zien bij de batterijen en accu’s waar nu steeds vaker Lithium in voorkomt.

Ook zijn er wereldwijd steeds meer verboden voor het invoeren van kwik. Zo is het in Europa niet toegestaan om items met 95% kwik of meer te importeren. De pure grondstof alleen mag dus niet vervoerd worden in theorie en hier staan ook boetes op.

Echter zie je nog wel dat laboratoria dit wel ingevoerd krijgen omdat zij vaak beschikken over een ontheffing. Het moet dan weliswaar wel aan strikte regels voldoen.

Productielanden van kwik

Het is niet duidelijk welke landen kwik produceren, want het is inmiddels in veel landen verboden. Dit omdat het niet alleen voor zwangere, maar ook gezonde mensen voor risico’s bij de gezondheid kan zorgen.

We weten wel dat in Afrika het meeste van deze grondstof nog wordt gebruikt. Wij vermoeden daarom ook dat zij een aardige productie hebben, maar zeker weten doen we dit niet.

Feiten over de grondstof kwik

1: Kwik werd vroeger veel gebruikt in lampen.

2: In een ouderwetse thermometer kan er nog een kleine gedeelte kwik zitten om de temperatuur mee te meten. Echter is dat vandaag de dag niet meer gebruikelijk.

3: In de medische wereld wordt deze grondstof nog wel eens gebruikt voor het meten van volumes en volumeveranderingen in het hele lichaam.

4: Het werd vroeger veel gebruikt in batterijen en accu’s.

5: Als je een vulling bij de tandarts laat zetten is de kans groot dat daar een kleine hoeveelheid kwik in zit.

6: Al 1500 jaar voor Christus was kwik op de aarde en misschien nog wel langer. Dit is bewezen uit tekeningen in Egyptische graftombes.

7: Het is naar het Engelse woord quick vernoemd met het oog op vloeibaar zand en ongebluste kalk.

8: In de 18de en 19de eeuw werd dit gebruikt om dierenvellen te scheiden zodat je uiteindelijk bont overhield.

9: Deze grondstof kan ook nog voorkomen in oude pompen met een lage gasdruk.

10: Op aarde komt de grondstof enkel voor in de vorm van druppels, waarna er later een poeder of vloeistof van wordt gemaakt.

kwik grafiek

Historie van kwik

De Kwik prijs is pas ongeveer rond de 18e eeuw ontstaan, terwijl de grondstof zelf al 1500 jaar voor Christus voorkwam. Dit is ontdekt in Egypte, maar uit de geschiedenisboeken weten we ook dat het in Indië en China voorkwam.

Vroeger dacht de Chinese bevolking dat je met inname van kwik onsterfelijk werd. Echter is dat al snel ontkracht, nadat bleek dat de eerste keizer overleden was aan een te grote inname hiervan. In de Chinese wateren bleek later ook een grote concentratie kwik te zitten omdat veel mensen dit ingenomen hadden toentertijd.

Ook werd er vroeger gedacht dat er goud gemaakt kon worden van kwik. De moderne scheikundige dachten dat ze door kwik met lood te combineren goud konden maken. Echter is dit nooit bewezen en later is dit nog vaker getest, maar ook toen lukte dat niet.

Vanaf de 18e eeuw werd het ook gebruikt om vilt en bont te maken. Echter werd ook dit snel aan banden geholpen doordat veel mensen last kregen van hersenbeschadigingen als gevolg van dit bont of vilt.

Waar kun je kwik kopen?

De kwik prijs varieert van land tot land en eigenlijk kun je officieel gezien geen kwik kopen. Dit omdat de grondstof zelf in concentraties van 95% of meer al sinds 2018 is verboden door de EU.

Ook het handelen in deze grondstof is verboden. Echter zijn er natuurlijk wel producten waarin dit voorkomt. Neem bijvoorbeeld de ouderwetse thermometers. Deze zou je stuk kunnen maken om vloeibare kwik over te houden. Dit is wel legaal aangezien hier maar een kleiner percentage in zit.

Echter is het niet de bedoeling dat je kwik in zijn pure vorm uit spullen gaat halen. Het is een uiterste gevaarlijke stof waarmee je het beste niet in aanraking kunt komen. Daarnaast is in het verleden ook gebleken dat je van de gassen hersenbeschadiging kunt krijgen. Daarom dragen ze altijd gasmaskers in laboratoria als ze al met deze stof werken.

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button