Chinese exportstop van kritieke grondstoffen

Waarom stopt China de export van kritieke grondstoffen?

Door de Chinese exportstop van kritieke grondstoffen zijn de spanningen tussen de Verenigde Staten en China opnieuw zijn opgelopen.

China heeft de uitvoer van belangrijke zeldzame aardmetalen (REE’s) stilgelegd als vergelding voor hoge Amerikaanse importheffingen.

Na de Amerikaanse aankondiging van heffingen tot wel 145% op Chinese producten besloot Beijing om onder andere samarium, gadolinium, terbium en dysprosium aan een exportcontrolelijst toe te voegen.

Hierdoor mogen Chinese bedrijven deze metalen alleen nog exporteren als zij hiervoor een speciale vergunning hebben. Het verkrijgen van zo’n vergunning kan tot 45 dagen duren.

Het besluit en de Chinese exportstop raken niet alleen de Verenigde Staten hard. Wereldwijd dreigen ernstige tekorten te ontstaan.

Sectoren als consumentenelektronica, hernieuwbare energie en defensie zijn zwaar afhankelijk van deze kritieke grondstoffen.

De grondstoffen zijn cruciaal voor producten zoals elektrische voertuigen, windturbines en militaire systemen.

China beheerst 77% van de wereldwijde productie van geraffineerde REE’s. Het land gebruikt deze dominante positie nu openlijk als geopolitiek drukmiddel.

Welke gevolgen heeft de Chinese exportstop voor diverse sectoren?

De gevolgen van Chinese exportstop van kritieke grondstoffen zijn voor Amerikaanse bedrijven en, onder andere, de defensie-industrie potentieel enorm.

Zonder constante aanvoer van REE’s dreigen productieprocessen stil te vallen of fors duurder te worden.

Technologiebedrijven zoals Tesla en Apple hebben weliswaar enige voorraad opgebouwd, maar deze voorraden zijn niet onbeperkt.

René Kleijn, industrieel ecoloog aan de Universiteit Leiden, wijst erop dat bedrijven vaak slechts voor enkele maanden reserves hebben.

Als nieuwe leveringen uitblijven, ontstaat er chaos in “magnetenland”. Dit is een verwijzing naar de vele hoogwaardige magneten waarvoor deze aardmetalen nodig zijn.

Ook de Amerikaanse defensie-industrie is kwetsbaar. De kritieke metalen zijn essentieel voor raketgeleidingssystemen, satellietcommunicatie en radarinstallaties.

Vergelijkingen worden getrokken met eerdere energieconflicten, zoals de afhankelijkheid van Europa van Russisch gas via Nord Stream 2.

De Amerikaanse afhankelijkheid van een geopolitieke tegenstander voor vitale industriële en militaire toeleveringsketens roept nu serieuze strategische zorgen op in Washington.

exportstop

Wat betekent deze ontwikkeling voor investeerders?

De Chinese exportstop zal op korte termijn door de onzekerheid leiden tot verhoogde volatiliteit in markten die afhankelijk zijn van kritieke grondstoffen.

Technologie- en auto-aandelen, met name die van bedrijven zonder solide alternatieve leveranciers, kunnen onder druk komen te staan.

Tegelijkertijd kunnen ondernemingen die zich richten op binnenlandse mijnbouw, recycling van REE’s of alternatieve technologieën profiteren.

Daarnaast kan Groenland, met zijn rijke voorraden zeldzame aardmetalen, een sleutelrol spelen in toekomstige toeleveringsstrategieën.

Op de lange termijn lijkt een wereldwijde herpositionering onvermijdelijk.

Landen zullen hun afhankelijkheid van China proberen te verminderen via nieuwe mijnbouwprojecten, investeringen in recycling en internationale samenwerking.

Voor investeerders die bereid zijn in te spelen op deze structurele veranderingen, bieden de huidige spanningen unieke kansen.

Om echt te kunnen profiteren van de situatie zullen investeerders de geopolitieke risico’s nauwgezet moeten monitoren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button