Conflict tussen Israël en Iran zet grondstofmarkten op scherp

Wat is er precies gebeurd tussen Israël en Iran?

Het conflict tussen Israël en Iran is in volle hevigheid losgebarsten na een reeks Israëlische luchtaanvallen op Iraans grondgebied.

In de nacht van donderdag op vrijdag bombardeerde de Israëlische luchtmacht meerdere militaire en nucleaire doelen in Iran.

Volgens Israël ging het om een noodzakelijke actie om de nucleaire dreiging vanuit Teheran in te dammen.

Premier Netanyahu sprak over “de eerste fase” van operatie Rising Lion. Daarbij werden onder andere de belangrijke uraniumverrijkingsinstallatie in Natanz en diverse raketfabrieken getroffen.

De impact was groot. In Teheran werden ook woonwijken geraakt. Volgens Iraanse staatsmedia vielen daarbij veel gewonden en doden, waaronder vrouwen en kinderen.

De commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde, generaal-majoor Hussein Salami, kwam ook om het leven, net als zes vooraanstaande nucleaire wetenschappers.

Iran beschouwt de aanval als een directe oorlogsverklaring en kondigde aan grootschalige vergeldingsmaatregelen te treffen.

Vrijdagochtend schoot Iran naar verluidt al zo’n honderd drones richting Israël af. Die zouden deels onderschept zijn.

Hoe reageert de internationale gemeenschap op het conflict tussen Israël en Iran?

De internationale reacties zijn fel en bezorgd. De Verenigde Naties riepen beide landen op tot onmiddellijke terughoudendheid. Het is een poging een bredere oorlog in de regio te voorkomen.

Buurlanden zoals de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië spraken van een “roekeloze escalatie” die het hele Midden-Oosten kan destabiliseren.

China uitte zijn “diepe bezorgdheid” en riep op tot diplomatie. Rusland veroordeelde de Israëlische aanvallen daarentegen scherp als nauwe bondgenoot van Iran.

De situatie is des te explosiever doordat Iran op vrijdagavond vergeldingsaanvallen uitvoerde op Israël. Daarbij werden explosies gemeld in Tel Aviv en Jeruzalem.

Israël heeft ondertussen de noodtoestand uitgeroepen en bereidt zich voor op verdere aanvallen.

De diplomatieke weg lijkt voorlopig afgesloten. Iran blies nucleaire onderhandelingen met de VS af en waarschuwde dat ook Israëlische “geheime nucleaire locaties” het doelwit kunnen worden.

Analisten waarschuwen dat het conflict tussen Israël en Iran mogelijk kan uitgroeien tot een regionale oorlog.

Israël en Iran

Wat zijn de gevolgen voor grondstofprijzen en beleggers?

De geopolitieke spanningen hebben directe gevolgen voor de grondstofmarkten en wereldwijde investeerders.

Olieprijzen schoten omhoog door zorgen over verstoring van de Iraanse olie- en gasproductie. Iraanse staatsmedia meldden namelijk al schade aan een gasveld na Israëlische aanvallen.

Ook goud steeg fors in waarde en de Amerikaanse aandelenmarkten sloten vrijdag in het rood. De volatiliteitsindex VIX, ook wel de ‘angstmeter’ genoemd, bereikte het hoogste niveau in drie weken.

Beleggers lijken terughoudender. De combinatie van geopolitieke onrust en andere spanningen, zoals de anti-Trump-protesten in de VS, zorgt voor een verhoogde risicoaversie.

Analisten waarschuwen dat olieprijzen verder zullen stijgen en markten nog instabieler worden als het conflict tussen Israël en Iran aanhoudt of verder escaleert.

Investeerders richten hun blik daarom op veilige activa, terwijl het vertrouwen in risicovolle beleggingen voorlopig bekoeld blijft.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button