Nieuwe grondstoffendeal tussen de Verenigde Staten en Oekraïne definitief

Wat houdt de grondstoffendeal tussen de Verenigde Staten en Oekraïne in?

De nieuwe grondstoffendeal tussen de Verenigde Staten en Oekraïne lijkt deze week de geopolitieke kaarten in Europa opnieuw te schudden.

In de omvangrijke overeenkomst krijgen de VS voorkeursrechten op de winning van kostbare grondstoffen zoals zeldzame aardmetalen, olie en gas uit nieuwe projecten in Oekraïne

Deze natuurlijke rijkdommen zijn van strategisch belang voor technologie, defensie en de energietransitie.

Tegelijkertijd wordt er een gezamenlijk investeringsfonds opgericht dat bedoeld is voor de wederopbouw van Oekraïne.

De opbrengsten uit de grondstoffenprojecten zullen deels in dat fonds vloeien. Het zal ook worden ingezet voor de financiering van toekomstige Amerikaanse wapenleveranties aan Oekraïne.

Een belangrijk punt is dat eerder geleverde militaire steun door de VS niet hoeft te worden terugbetaald.

Volgens de Oekraïense minister van Economie, Joelia Svyrydenko, blijft de ondergrond in Oekraïense handen. Het land bepaalt bovendien zelf waar en wat er gewonnen wordt.

Hoe kwam deze deal tot stand na maanden van spanningen?

De totstandkoming van het akkoord was allesbehalve eenvoudig en de onderhandelingen verliepen stroef.

Er waren herhaaldelijke botsingen tussen president Trump en de Oekraïense president Zelensky.

De VS wilden compensatie voor de miljarden dollars aan militaire steun die het land al had geleverd, terwijl Oekraïne weigerde volledige controle over zijn natuurlijke hulpbronnen prijs te geven.

Een eerder overleg in het Witte Huis liep uit op een publieke ruzie. De sfeer verbeterde pas na een persoonlijk gesprek voorafgaand aan de begrafenis van paus Franciscus.

Daar werd de basis gelegd voor de nieuwe grondstoffendeal. Volgens de Amerikaanse minister van Financiën, Scott Bessent, is het akkoord een eerste stap richting vrede en wederopbouw.

“Met deze overeenkomst krijgt Rusland een duidelijk signaal dat de VS zich inzetten voor een vrij en welvarend Oekraïne op de lange termijn”, aldus Bessent.

Toch bevat de overeenkomst geen expliciete veiligheidsgaranties voor Oekraïne. In Kiev leidt dat tot gemengde reacties.

Wat betekent dit voor investeerders in grondstoffen?

Voor investeerders opent de nieuwe grondstoffendeal de deur naar een markt die lange tijd gesloten bleef vanwege oorlog en politieke instabiliteit.

Oekraïne beschikt over grote voorraden aan zeldzame aardmetalen zoals lithium en nikkel, die essentieel zijn voor batterijen, elektrische voertuigen en hightechtoepassingen.

Ook de olie- en gasreserves zijn aanzienlijk. Amerikaanse bedrijven krijgen nu het eerste recht om in deze sectoren te investeren.

Tegelijkertijd biedt het wederopbouwfonds kansen voor investeringen in infrastructuur, energieprojecten en logistiek.’

Toch zijn er ook risico’s. De oorlog is nog niet voorbij en er zijn geen garanties dat de politieke stabiliteit op korte termijn terugkeert. Veel beleggers zien echter juist in deze fase kansen.

De koppeling van militaire en economische steun, gecombineerd met voorkeursposities voor Amerikaanse bedrijven, maakt van deze deal een unieke springplank voor investeerders die bereid zijn risico’s te nemen in ruil voor potentieel hoge opbrengsten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button