Nieuwe kerncentrales zijn miljardeninvestering

Wat zijn de plannen van het kabinet voor nieuwe kerncentrales?

In een brief aan de Tweede Kamer kondigde minister Hermans (Klimaat en Groene Groei) dat de regering twee nieuwe kerncentrales wil bouwen.

Nederland staat namelijk voor een enorme opgave om de energievoorziening te verduurzamen. Het kabinet zet daarom fors in op kernenergie als onderdeel van de energiemix van de toekomst.

De beoogde oplevering van de kerncentrales is tegen 2040 en de kosten voor deze projecten liggen tussen de 20 en 30 miljard euro.

Het Klimaatfonds heeft echter slechts 15 miljard beschikbaar. Er is dus een forse investering van de overheid nodig. De risico’s voor marktpartijen zijn bovendien te groot zonder overheidssteun.

Het kabinet onderzoekt in totaal zeven potentiële locaties, waarvan er vier in Zeeland liggen. De voorkeur gaat duidelijk uit naar het Zeeuwse Borssele, waar al een bestaande kerncentrale staat.

De nieuwe installaties zouden een veel grotere capaciteit hebben. Het gaat om een capaciteit tot wel 1650 megawatt per centrale, tegenover de 481 megawatt van de bestaande centrale.

Waarom is er zoveel onzekerheid over de bouw?

Hoewel het kabinet streeft naar een snelle realisatie van de nieuwe kerncentrales, kleven er grote onzekerheden aan het project.

Zo is het onwaarschijnlijk dat de eerste centrale vóór 2040 operationeel is. Eerdere inschattingen noemden zelfs 2035 als streefdatum, maar dat is ook niet haalbaar.

De bouw is complex en afhankelijk van veel factoren, zoals de uiteindelijke locatie, de gekozen technologie, milieueffectrapportages, juridische procedures en lokale steun.

In Zeeland wordt inmiddels al gesproken met lokale overheden over de voorwaarden waaronder men akkoord zou gaan.

Die voorwaarden gaan onder andere over landschappelijke en ecologische aspecten, zoals natuurbehoud, horizonvervuiling en mogelijke grondverplaatsingen tijdens de bouw.

In Borssele wordt bijvoorbeeld onderzocht of de centrales deels verdiept gebouwd kunnen worden om het uitzicht te sparen. Daar is bovendien al besloten dat er geen koeltorens komen.

Buiten Zeeland zijn ook Maasvlakte II en Eemshaven nog in beeld als potentiële locaties, maar daar is weinig enthousiasme.

kerncentrales

Wat betekenen de plannen voor investeerders?

De bouw van nieuwe kerncentrales vergt een lange adem, hoge investeringen en politieke steun. Toch kan het investeerders op termijn stabiele rendementen opleveren.

De Nederlandse overheid lijkt bereid vergaande garanties te geven om private investeringen aan te trekken. Daarnaast zal de overheid zelf ook moeten bijspringen.

De projecten bieden grote kansen voor de bouw, maar ook voor bedrijven die betrokken zijn bij de toeleveringsketen als het gaat om bijvoorbeeld grondstoffen, infrastructuur en technologie.

Ook beursgenoteerde partijen zoals het Franse EDF of het Amerikaanse Westinghouse hebben zich kandidaat gesteld voor de projecten en kunnen profiteren als zij geselecteerd worden.

Investeerders in hun ketens of technologieën kunnen op die manier ook profiteren van de bouw van de nieuwe kerncentrales.

Daarnaast kunnen de plannen ook de vraag naar bepaalde grondstoffen beïnvloeden, zoals staal, beton, koper en uiteraard uranium.

Een toenemende vraag naar die grondstoffen kan vervolgens weer leiden tot prijsstijgingen op de grondstoffenmarkt. Ook dat is voor investeerders interessant.

Er zijn echter op dit moment nog politieke en juridische onzekerheden. Toch biedt het op de lange termijn interessante mogelijkheden voor strategische investeerders met durf.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button