Oliemarkt in beweging na Amerikaanse aanval op Iran

Wat is de impact van de Amerikaanse aanval op de oliemarkt?

Sinds de aanvallen op Iran is de oliemarkt nerveus. Iran reageerde onmiddellijk door grote hoeveelheden olie in veiligheid te brengen.

Satellietbeelden van Planet Labs tonen aan dat zeer grote ruwe-olietankers tussen 11 en 17 juni verdwenen uit de wateren bij Kharg Island. Elke tanker is goed voor ongeveer twee miljoen vaten.

Volgens analisten is dat een voorzorgsmaatregel. Iran vreest verdere escalatie na de aanvallen en probeert zijn olie zo veel mogelijk buiten schot te brengen.

Ondanks deze spanningen zijn de olieprijzen redelijk stabiel gebleven. Sinds het conflict tussen Israël en Iran is de prijs van olie wel gestegen.

De verwachtingen zijn dat de prijs nog verder kan stijgen. Toch ligt de prijs met een niveau van ongeveer 77 dollar per vat slechts iets hoger dan begin dit jaar.

Dit komt mede doordat OPEC+ nog altijd beschikt over een ruime reservecapaciteit. Saoedi-Arabië en de VAE hebben dagelijks zo’n vier miljoen vaten standby.

De olie-infrastructuur van Iran zelf is bovendien vooralsnog gespaard gebleven. Daardoor gaat de productie gewoon door.

Waarom reageren de oliemarkten relatief mild op deze escalatie?

De aanval van de Verenigde Staten markeert een nieuw hoofdstuk in het conflict tussen Iran en Israël.

Toch is er vooralsnog geen sprake van grootschalige schade aan vitale energievoorzieningen. De grootste zorg bij oliehandelaren blijft de mogelijke blokkade van de Straat van Hormuz.

Daarlangs wordt 20% van alle wereldolie vervoerd. Analisten achten de kans op een blokkade echter klein.

Iran heeft vermoedelijk onvoldoende militaire slagkracht om de doorgang duurzaam te belemmeren. Een Amerikaanse tegenactie zou bovendien vrijwel zeker volgen.

Daarnaast temperde het uitstel van een besluit door president Trump over verdere militaire stappen tijdelijk de marktspanning. Op vrijdag daalde de prijs van Brentolie met meer dan 2%.

De kortingen op Iraanse olie inmiddels bijna verdwenen. Die zijn vooral geliefd bij Chinese raffinaderijen.

Dit wijst erop dat handelaren rekening houden met langdurige onzekerheid op de oliemarkt.

oliemarkt

Wat zijn de verwachtingen voor grondstofprijzen en investeerders?

De aanval heeft wereldwijd beleggers alert gemaakt, maar paniek blijft vooralsnog uit. Aandelenmarkten daalden licht, terwijl goud en de dollar iets in waarde stegen.

De oliemarkt vormt duidelijk het centrale punt. Historisch gezien herstellen markten zich vaak snel van geopolitieke schokken, tenzij grondstofstromen langdurig worden verstoord.

Iran is goed voor zo’n 3% van de wereldwijde olieproductie. Pas als die productie structureel wegvalt of als de Straat van Hormuz wordt geblokkeerd, zal de olieprijs mogelijk boven de 100 dollar per vat uitkomen.

Beleggingsstrategen blijven voorlopig voorzichtig, met een voorkeur voor kwalitatieve obligaties en goud als bescherming tegen volatiliteit.

De komende weken blijven cruciaal. Als het conflict niet verder escaleert en Iran niet terugslaat op olie-infrastructuur in de regio, kunnen de markten zich weer stabiliseren.

Tot die tijd blijft de oliemarkt onder hoogspanning.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button