Trump verdubbelt importheffingen op staal en aluminium

Waarom verhoogt Trump de importheffingen op staal en aluminium?
De Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd dat hij de importheffingen op staal en aluminium vanaf 4 juni verdubbelt: van 25 naar 50 procent.
Dit deed hij tijdens een bezoek aan een staalfabriek in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Volgens Trump is de maatregel bedoeld om de Amerikaanse staalindustrie en haar werknemers beter te beschermen.
“Opnieuw een grote opsteker voor onze geweldige staal- en aluminiumarbeiders,” schreef hij op zijn sociale mediakanaal Truth Social.
De aankondiging volgt op de overname van US Steel door het Japanse Nippon Steel. Dit werd vorige week bekend gemaakt. De precieze inhoud van de samenwerking is nog niet duidelijk.
De president verwacht echter dat de verhoogde tarieven de Amerikaanse activiteiten van het nieuwe partnerschap ten goede zullen komen.
Zijn uitspraken passen binnen zijn bredere strategie om buitenlandse invloed op de Amerikaanse industrie te beperken en lokale productie te stimuleren.
Hoe reageren handelspartners op Trumps besluit?
De verhoging van de importheffingen op staal en aluminium leidt internationaal tot felle kritiek. Canada vreest economische schade door het verstoren van grensoverschrijdende toeleveringsketens.
Canada is traditioneel de grootste staalleverancier van de Verenigde Staten. De Canadese Kamer van Koophandel noemt het “een kostbare stap voor beide landen”.
Het waarschuwt bovendien voor langdurige schade aan de handelsrelatie. Ook Australië uitte kritiek: de Australische regering noemde het besluit “niet de daad van een vriend.”
Vanuit Europa klinkt eveneens verontwaardiging. De Europese Commissie (EC) betreurt het Amerikaanse besluit ten zeerste.
De EC stelt bovendien dat het extra onzekerheid veroorzaakt in een toch al fragiele wereldeconomie.
Een woordvoerder verklaarde dat de maatregel niet alleen de consumentenprijzen opdrijft, maar ook de lopende onderhandelingen over handelsafspraken ondermijnt.
Brussel waarschuwt voor tegenmaatregelen, die automatisch op 14 juli van kracht worden, tenzij er eerder een oplossing wordt gevonden.
Daarmee lijkt een nieuwe ronde in de handelsoorlog tussen de VS en haar bondgenoten onvermijdelijk.

Wat betekent dit voor investeerders in grondstoffen en staal?
Voor beleggers in de grondstoffenmarkt bieden de aangekondigde importheffingen op staal en aluminium de zoveelste wending in onzekerheden op de markt.
Amerikaanse staalbedrijven zoals Cleveland-Cliffs en Steel Dynamics profiteerden direct: hun aandelen stegen respectievelijk met 26 en ruim 5 procent in de handel na beurs.
De verwachting is dat de hogere tarieven de concurrentie van goedkope buitenlandse producenten verminderen.
Daardoor kunnen binnenlandse bedrijven hun prijzen en winstmarges verhogen. Toch is er ook sprake van onzekerheid.
De Europese Unie dreigt bijvoorbeeld met vergeldingsmaatregelen en in de VS is er juridische tegenwind.
Een federale rechtbank oordeelde onlangs namelijk dat het niet aan de president is om dergelijke heffingen op eigen houtje in te voeren.
De zaak ligt nu bij een hof van beroep en mogelijk komt uiteindelijk het Hooggerechtshof eraan te pas.
Voor investeerders betekent dit dat de markt de komende maanden waarschijnlijk volatiel blijft.
Wie wil profiteren van stijgende staalprijzen of aandelen van binnenlandse producenten moet bedacht zijn op geopolitieke risico’s, mogelijke juridische terugtrekkingen en tegenmaatregelen uit het buitenland.
Het loont dus om waakzaam te blijven en goed in te spelen op nieuwe ontwikkelingen.